fbpx
default logo

10 Aktiviti & Tempat Menarik Di New Zealand Paling Rare [TERBARU]

Tempat Menarik di New Zealand

Apakah tempat menarik di New Zealand yang paling menyeronokkan? Terdiri daripada dua pulau utama iaitu Pulau Utara dan Pulau Selatan, New Zealand merupakan destinasi luar biasa untuk diterokai. Penuh dengan landskap yang tidak dapat dilupakan, pemandangan yang menakjubkan, gabungan tasik yang sukar ditandingi, gunung-ganang dan tumbuhan hijau yang subur, New Zealand perlu dilihat untuk  benar memahaminya.

Semasa melancong ke New Zealand, anda perlu mengambil masa untuk melihat kemeriahan di bandar mereka dan mercu tanda semulajadi yang lebih menakjubkan. Artikel ini boleh berfungsi sebagai jadual kepada anda untuk pergi ke tempat-tempat terbaik untuk dilawati di New Zealand.

Jelajah New Zealand: Pulau Stewart

Stewart Island


Peta Stewart Island

Stewart Island merupakan pulau ketiga terbesar di New Zealand dan ia berkedudukan lebih jauh ke selatan dari Pulau Selatan.

Kebanyakan pulau-pulau terdiri daripada hutan dan tidak dibangunkan dengan lebih 80% pulau telah dijadikan Taman Negara Rakiura dan memberikan anda peluang untuk menerokai hidupan liar New Zealand.

Steward Island New Zealand


Steward Island New Zealand

Kebanyakan aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Pulau Stewart adalah seperti mendaki, perkhemahan dan melihat burung. Anda pasti akan terpegun dengan pemandangan setiap penjuru prespektif di pulau ini.

Salah satu trek popular di Pulau Stewart ialah Laluan Northwest yang mengambil masa beberapa hari untuk diselesaikan bahkan untuk pendaki yang profesional. Walaupun begitu, trek ini juga menawarkan pemandangan yang cantik dan akses kepada hidupan liar yang menakjubkan.


Bercuti Di New Zealand: Nelson

Nelson Lakes National Park, New Zealand


Nelson Lakes National Park, New Zealand

Di bahagian atas Pulau Selatan ialah Nelson, tempat yang mempunyai jumlah cahaya matahari yang panjang dan menakjubkan setiap tahun di seluruh New Zealand.

Dengan iklim yang sangat baik dan bandar yang dikelilingi oleh tiga taman negara membuatkan Nelson menjadi tempat yang sesuai untuk aktiviti luar. Terdapat juga penekanan kepada pertanian dan penanaman anggur di kawasan ini.

Nelson Lakes National Park, New Zealand


Nelson Lakes National Park, New Zealand

Founders Heritage Park adalah tempat yang menakjubkan di bandar ini dimana anda boleh makan makanan tempatan dan berjemur di bawah cahaya matahari di tengah-tengah kawasan bandar.

Anda juga boleh melakukan perjalan seharian ke Taman Negara Abel Tasman dari Nelson menggunakan bas awal yang memberikan anda cukup masa untuk menikmati taman itu.


Westland Glacier New Zealand

Glasier Franz Josef


Glasier Franz Josef New Zealand

Gugusan Glasier dijumpai di Pantai Barat Pulau Selatan dan tempat menarik di sana ialah Taman Negara Westland.

Dalam taman itu, anda akan diberi peluang untuk melihat dua glasier paling hebat di negara itu iaitu Glasier Franz Josef dan Glasier Fox.

Glasier Franz Josef New Zealand


Glasier Franz Josef New Zealand

Glasier Franz Josef merupakan salah satu glasier yang paling boleh diakses, bermaksud anda dapat berjalan melalui glasier dan juga lembah glasier itu sendiri.

Lawatan berpandu memberikan anda pandangan lebih dekat tentang pengembangan glasier dan anda boleh rehat selepas seharian mendaki dengan berendam dalam kolam air panas yang luar biasa di glasier itu.


Bercuti Ke New Zealand: Napier

Bercuti Ke New Zealand


gannet in coBercuti Ke New Zealandlony new zealand

Resort tepi laut Napier di Pulau Utara yang dikenali sebagai Art Deco Capital of New Zealand, terima kasih kepada sejumlah besar seni bina tahun 1930-an yang dibina semula secara sistematik apabila bandar itu mengalami kebakaran besar lebih 80 tahun lalu.

Selepas melawat bandar dengan berjalan kaki untuk lawatan berpandu atau panduan seni bina itu sendiri, cara terbaik untuk menikmati Napier adalah dengan melawat New Zealand National Aquarium di Napier, New Zealand.

National Aquarium in Napier, New Zealand

Akuarium yang sangat besar ini menjadi rumah kepada segala-galanya dari penyu sehingga buaya dan pameran moden yang benar-benar bertaraf dunia.


Kembara New Zealand Di Rotorua

hot sparkling lake in New Zealand


Lady Knox Geyser erupting at Wai-O-Tapu Geothermal Wonderland near Rotorua in New Zealand

Rotorua dikenali sebagai pusat haba ajaib di New Zealand. Terdapat banyak geisar dan mata air di sekeliling bandar itu.

Kebanyakannya berada didalam taman dan menjadi rizab khazanah istimewa New Zealand.

Maori in Rotorua in New Zealand


Maori in Rotorua in New Zealand

Letusan semula jadi wap air panas dan lumpur sentiasa berlaku di kawasan ini dan yang menariknya juga ada saja tempat baru akan muncul dengan letusan-letusan menakjubkan.

Wai-O-Tapu yang berdekatan menjadi tempat popular dengan kolam air panas yang mempunyai warna tersendiri dengan tambahan Geiser Lady Knox.


Cuti-Cuti New Zealand Di Paihia

Cuti-Cuti New Zealand Di Paihia


Cuti-Cuti New Zealand Di Paihia

Jika anda tertarik untuk menerokai suasana teluk pulau, Paihia mungkin menjadi pilihan tempat terbaik untuk dilawati di New Zealand.

Paihia mempunyai perasaan berada di sebuah pekan kecil, tetapi ia mempunyai pelbagai hotel yang besar dan peluang rekreasi untuk menarik pelancong.

Ia dikenali sebagai pintu masuk ke lokasi menyelam dan pantai berpasir di Teluk Kepulauan. Di Waitangi Treaty Grounds, rumah pertemuan yang diukir unik, muzium dan kano Maori gergasi menandakan tapak penubuhan New Zealand moden.

Cuti-Cuti New Zealand Di Paihia


Cuti-Cuti New Zealand Di Paihia

Jika anda seorang yang memerlukan cabaran dan aktif,  bolehlah cuba untuk berenang bersama ikan lumba-lumba atau menyelam dengan skuba untuk melihat bangkai kapal dalam air yang dipanggil Rainbow Warrior.

Kembali didarat, anda boleh lalui Jalan Marsden untuk pergi ke restoran luar biasa yang menghidanglan pelbagai jenis masakan laut yang segar.


Tempat Menarik Di New Zealand: Auckland

Tempat Menarik Di New Zealand Auckland


Tempat Menarik Di New Zealand Auckland

Dikenali sebagai Bandar Layar, Auckland merupakan bandar terbesar dan paling berpopulasi di New Zealand. Ianya terletak di Pulau Utara dan dikenali dengan budaya yang cukup meriah.

Untuk pemandangan indah metropolis yang menakjubkan, anda boleh memanjat jambatan pelabuhan Auckland.

Tempat Menarik Di New Zealand Auckland


Tempat Menarik Di New Zealand Auckland

Jika anda tertarik untuk belajar sejarah dan warisan New Zealand, anda perlu melihat kawasan Auckland yang merupakan bahagian tertua bandar ini.

Di kawasan Auckland, anda akan menjumpai pameran terbesar Maori dan artifak Pulau Pasifik di Muzium Auckland yang sangat ikonik.


Bercuti di Queenstown, New Zealand

Panoramic vibrant photos of Lake Hawea and mountains, South Island, New Zealand


Queenstown

Di Pulau Selatan New Zealand adalah Queenstown, destinasi yang dikenali sebagai tempat impian untuk sesiapa sahaja yang ingin mencari adrenalin dan pengembaraan yang menakjubkan.

Dikelilingi oleh puncak yang menjulang tinggi Alps Selatan dan betul-betul di tebing Tasik Wakatipu yang berwarna biru, Queenstown juga meupakan tempat yang sangat cantik.

Panoramic view of The remarkables, Lake Wakatipu and Queenstown, South Island, New Zealand


Panoramic view of The remarkables, Lake Wakatipu and Queenstown, South Island, New Zealand

Salah satu cara terbaik untuk mengalami pemandangan menarik ialah berada di atas Tasik Wakatipu itu sendiri.

Anda boleh mengelilingi perimeter tasik atau berlayar di atas perairan tasik yang indah. Terdapat juga hiburan pada waktu malam dengan pusat bandar itu yang penuh dengan bar dan restoran.


Taman Negara Tongariro, New Zealand

Taranaki Falls in the Tongariro National Park, New Zealand.


Taranaki Falls in the Tongariro National Park, New Zealand.

Tongariro adalah taman negara tertua di New Zealand dan kawasan Dwitahunan bagi mengiktiraf status kebudayaan serta rohani kaum Maori yang sangat penting.

Taman itu mempunyai pelbagai jenis ekosistem termasuk tasik yang damai, gunung berapi yang aktif, padang dipenuhi herba, hutan liar dan dataran padang pasir.

A hiker walks towards Mt. Ngauruhoe (Mt. Doom in the Lord of the


A hiker walks towards Mt. Ngauruhoe (Mt. Doom in the Lord of the

Mulakan perjalanan anda di atas trek di Pusat Pelawat Whakapapa yang mengambil masa tiga jam pendakian dari air terjun Taranaki yang sangat menakjubkan.

Pendakian singkat membawa anda melalui kawasan pokok dan hutan yang merentasi garisan letusan gunung berapi yang telah wujud sejak beratus-ratus tahun yang lalu.


Fiordland National Park, New Zealand

Fiordland National Park


Fiordland National Park

Salah satu kawasan yang mempunyai pemandangan yang paling menarik di New Zealand ialah Taman Negara Fiordland.

Disini, anda akan bertolak untuk pendakian yang mencabar, memancing ikan trout atau pelayaran di sudut selatan-barat Pulau Selatan.

Sunrise at Milford Sound in New Zealand


Milford Sound at dawn

Milford Sound merupakan tarikan terbesar di Fiordland dan nyata “fjord” (kawasan terbentuk antara dua dataran) dibentuk oleh glasier.

Pelayaran melalui Milford Sound, anda boleh lihat air terjun, mengagumi wajah batu yang menjulang tinggi di atas air dan juga melihat hidupan liar seperti ikan lumba-lumba dan penguin.


Penilaian Percutian New Zealand
Sunrise at Milford Sound in New Zealand

Destinasi: New Zealand

Penerangan: New Zealand adalah sebuah negara pulau berdaulat di Lautan Pasifik barat daya. Negara ini secara geografi merangkumi dua landasan utama - Pulau Utara, dan Pulau Selatan - dan sekitar 600 pulau kecil. Ia mempunyai kawasan seluas 268,000 kilometer persegi.

Penilaian Keseluruhan
4.5
 • Tempat Menarik
  (4.8)
 • Budaya & Sosial
  (4.6)
 • Musim & Cuaca
  (4.3)
 • Pilihan Penginapan
  (4.3)
 • Pengangkutan
  (4.5)
Sending
Penilaian Pengunjung
4.83 (18 Undi)

Kembali Ke Atas
Melancong.com.my Laman online panduan pakej percutian oleh Hadigo Travel And Tours Sdn Bhd [1114604D | MOTAC:7816 | MATTA:6429]

2
Hantar Mesej Perbualan

avatar
18 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HadiZairi Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
Zairi
Tetamu
Zairi

Bg pakej new zealand

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.