fbpx
default logo

Tempat Menarik Di Guilin China: Top 12 [DESTINASI TERINDAH]

tempat menarik di guilin china

 Senarai tempat menarik di Guilin ini pasti buat anda tak keruan. Mana kan tidak melihat gambar-gambar dalam artikel ini saja bakal memeriahkan hati anda.

Guilin menjadi terkenal kerana bentuk muka buminya yang unik yang dikenali sebagai Karst dan ianya menjadi tempat persinggahan terdahulu sebelum melawat ke Yangshuo dan kawasan-kawasan lain berdekatan dengan Guilin.


Apakah Tempat Tempat menarik di Guilin China?

Tempat Menarik Di Guilin China

Sudah tentu Yangshuo memainkan peranan yang pentig dalam perancangan perjalanan anda namun kawasan-kawasan sekitar Guilin juga harus di pertimbangkan.

Berdasarkan pengetahuan tempatan, berikut adalah beberapa perkara untuk dilakukan di Guilin:


Bercuti Ke Guilin: Reed Flute Cave

Reed Flute Cave

Reed Flute Cave adalah gua yang paling ketara daripada yang banyak terdapat di Guilin. Ia terletak bersebelahan Sungai Taohua dan lebih kurang 6 km dari pusat bandar.

Reed Flute Cave

Ini adalah tempat menarik di Guilin yang paling popular. Dikenali sebagai Istana Alam Seni yang indah, stalaktit dan stalagmit di dalam gua besar ini dipersembahkan dengan cara yang menakjubkan untuk memberikan mereka impak kehidupan.

Reed Flute Cave

Masing-masing mempunyai cerita tersendiri dan pemandu pelancong pastinya amat membantu. Membenarkan 1 1/2 jam untuk melawat.


[ Lihat Peta | Lihat Penginapan ]

Alamat: NO 1, Ludi Road, Xiufeng District, Guilin City | Caj Masuk: 90 Yuan/ orang | Waktu Perkhidmatan: 7: 30-18: 00 antara 1 April dan 31 November; 8: 00-17: 30 untuk 1 Dis ke 31 Mac | Untuk ke sana: Ambil Bas No. 3/58 dan turun di Stesen Yan Ludi


Folded Brocade Hill (Diecai Hill)

Scenic sunset over Karst mountains formations in Guilin, color toned picture.


Karst mountain landscape on the Li River in Xingping, Guangxi Province, China.

Folded Brocade Hill adalah salah satu tempat yang paling tinggi menghadap ke bandar, bersama-sama dengan Fubo Hill dan Solitary Beauty Peak.

Folded Brocade Hill adalah tempat menarik di Guilin yang istimewa kerana ia menyediakan pemandangan pada waktu matahari terbit atau matahari terbenam dan oleh itu, sesuai untuk ramai mereka yang suka menangkap gambar.

beautiful pastoral landscape in yulong river ,yangshuo,China


Karst mountains around Li river from Xiangong hill, Guangxi province, China

Oleh kerana Folded Brocade Hill ini menghadap Sungai Li dan puncak-puncak lain yang berdekatan termasuk Elephant Trunk Hill, ia adalah tempat menarik di Guilin yang sangat baik untuk mendapatkan pandangan mata-burung akan Guilin.

Pavilions dari Dinasti Ming menyediakan tempat untuk beristirehat. Laluan tiga-garis yang menghala ke puncak bukit dan ukiran-ukiran batu tanpa muka adalah hasil daripada Revolusi Kebudayaan.

Formation known as Moon hill in Yangshuo, Guanxi province, China


beautiful karst mountain landscape in guilin yaoshan hill park,China

Gua-gua yang ada membekalkan kenyamanan yang melegakan pada musim panas. Lawatan selama 1 1/2 jam termasuk masa pendakian ke puncak.


[ Lihat Peta | Lihat Penginapan ]

Alamat: No 2, Longzhu Road, Xiangshan District, Guilin City | Caj Masuk: 35 Yuan/ orang | Waktu: 6: 00-18: 30 pada 1 April dan 31 November; 6: 30-18: 00 dari 1 Dis untuk Mar.31 | Untuk ke sana: Ambil Bas No. 2/58 atau Bas Pelancongan No.1 dan turun di Stesen Shan Diecai.


Bercuti Di Guilin: Longji Terraced Fields

Longji Terraced Fields


Longji Terraced Fields

Kawasan Indah Longji Terraced Fields adalah di Longsheng County, 77 km dari Guilin. Titik tertinggi adalah 1,180 meter di atas paras laut dan yang paling rendah 380 meter. Kawasan indah ini merangkumi 3 padang utama teres. Mereka adalah Jinkeng, Ping’An dan Gu Zhuangzhai Village.

Masing-masing memiliki keistimewaan tersendiri. Ping’An adalah yang pertama dibangunkan dan juga merupakan lokasi yang terkenal – Seven Stars accompanying the Moon. Jinkeng adalah rumah kampung untuk kumpulan Etnik Yao Merah.

Gu Zhuangzhai Village


Gu Zhuangzhai Village

Padang teres ini dikelilingi oleh gunung-ganang yang kelihatan seperti sebuah lubang semula jadi. Sebuah kereta kabel boleh didapati di Jinkeng. Padang teres di Gu Zhuangzhai pula dipenuhi dengan rumah-rumah kuno kaku dan terdapat 7 buah rumah berusia lebih 100 tahun.

Ping’an dan Jinkeng sangat komersial manakala Gu Zhuangzhai masih mengekalkan penampilan semula jadi. 2 hari mendaki adalah disyorkan. Mei dan Oktober adalah masa yang terbaik untuk melawat di sana kerana ia menawarkan banyak peluang mengambil gambar.


[ Lihat Peta | Lihat Penginapan ]

Alamat: Longji Terraced Field Scenic Area, Longsheng County | Masuk: 80 Yuan/ orang | Untuk ke sana: Naik bas tanpa henti dari Guilin Longsheng untuk kos 20 Yuan / orang selama lebih kurang 1 1/2 jam. | Ke Dazhai (Padang teres dalam Jinkeng): Bertukar ke Dazhai dari Stesen Bas Longsheng berharga 7 Yuan/ orang dan 1 jam lagi.

Ke Ping’an Village: Bertukar kepada Ping’an berharga 6.5 Yuan/ orang dan 1 jam lagi dan kemudian berjalan selama 20 minit | Ke Gu Zhuangzhai: Berjalan ke Gu zhuangzhai dari Seven Stars accompanying the Moon di Ping’an selama 40 minit

Dalam perjalanan ke Longsheng County dari Guilin, pengunjung boleh turun di Heping Village dan mengambil kereta untuk ke salah satu daripada 3 buah kampung ini untuk kira-kira 15 Yuan/ orang | Disyorkan Guilin Reed Flute Cave Tour


Melancong Ke Guilin: Impression of Liusanjie

Yangshuo Skyline


Impression of Liusanjie

Impression of Liusanjie adalah pameran terbesar yang dilakukan dalam landskap semula jadi di dunia. Ianya diarahkan oleh Zhang Yimou yang juga mengarahkan majlis perasmian Sukan Olimpik Beijing 2008.

Terdapat hampir 600 pelakon yang kesemuanya adalah penduduk tempatan. Ia menggunakan kedua-dua Sungai Li dan tebing sebagai pentas dan menceritakan kisah cinta Liu Sanjie.

Impression of Liusanjie


Impression of Liusanjie

Yang merupakan seorang tokoh yang sangat terkenal dalam cerita rakyat di kawasan ini. Menonton persembahan ini dalam persekitaran ini dianggap sebagai pengalaman seumur hidup.


[ Lihat Peta | Lihat Penginapan ]

Alamat: 1, Tianyuan Road, Yangshuo, Guilin | Masuk: 90 Yuan/ orang bagi Mac hingga November dan 65 Yuan/ orang untuk bulan-bulan lain | Masa Pertunjukan: 19: 30-21: 00 | Harga: Kerusi Biasa (RMB 220), VIP 1 (RMB 238), VIP2 (RMB 320), Naib Presiden VIP A2 (RMB 480), Presiden VIP A1 (RMB 680).


 Li River Cruise Yang Terkenal

old stone arch bridge in yulong river ,yangshuo,China.


 Li River Cruise

Sungai Li adalah sebab utama untuk pelawat membuat perjalanan ke Guilin. Pelayaran dari Guilin City ke Yangshuo di atas Sungai Li adalah landskap karst sepanjang 83 km yang cantik.

Mengambil pelayaran Sungai Li adalah cara terbaik untuk menikmati keindahan alam semula jadi ini.

Beautiful Yu Long river Karst mountain landscape in Yangshuo Guilin, China


Beautiful natural scenery in Guilin

Ianya tempat menarik di Guilin yang paling popular kerana puncak-puncak yang meregang di sepanjang sungai menciptakan pelbagai cerita yang menarik.

Nelayan menaiki rakit buluh untuk menangkap ikan dan setiap pergantian sungai menawarkan satu kejutan untuk menjadikan pelayaran selama 4 jam itu menyeronokkan.

Li River bamboo raft from Guilin to Xingping with background in focus, color toning applied, China.


Traditional China Fishing Fisherman Concept

Beberapa poin menarik di Sungai Li adalah: – Jiu Ma Hua Shan (Sembilan Kuda di Pergunungan) dan Huang Bu Dao Ying (Pantulan Kain Kuning) akan dapat dilihat dalam pelayaran anda.

Kapal layar untuk orang asing berlabuh di Zhujiang Pier manakala Kapal layar untuk pelawat Cina berlabuh di Mo Panshan Pier.


[ Lihat Peta | Lihat Penginapan ]

Alamat: Zhujiang Pier, Yanshan District, Guilin City | Harga: 285 Yuan/ orang | Buka: 9: 00-18: 30 | Untuk ke sana: Naik teksi dari pusat bandar ke Zhujiang Pier pada 80 Yuan


Yangshuo Countryside Cycling

Yangshuo Countryside Cycling

Yangshuo merupakan tempat menarik di Guilin yang mempunyai beberapa pemandangan yang paling indah di kawasan ini dan berbasikal adalah cara yang popular menikmati pemandangan dan mendapatkan pemandangan lebih dekat akan kawasan luar bandar China.

Yangshuo Countryside Cycling

Laluan ini adalah kira-kira 20 km panjang di Moon Hill, melepasi Gong Nong Bridge dan Sungai Yulong. Penyewaan basikal boleh didapati di mana-mana di Yangshou pada kadar 20 Yuan/ basikal sehari.

Yangshuo Countryside Cycling

Apabila membuat tempahan, biasanya lawatan berbasikal adalah juga termasuk lawatan penduduk tempatan untuk membolehkan pelanggan mendekati lebih dekat lagi akan kehidupan penduduk kampung.


Kelas Masakan Cina di Cloud 9

Kelas Masakan Cina di Cloud 9

Kelas masakan Cina adalah sangat popular buat pelancong asing di Yangshuo.

Cloud 9 Restaurant merupakan salah satu daripada Restoran Cina terawal dan yang terbaik yang menawarkan hidangan tempatan yang lazat, makanan Sichuan serta kelas memasak setiap hari.

Ia terletak di West Street yang sibuk.

Kelas Masakan Cina di Cloud 9

Tukang masak bukan sahaja mengajar murid bagaimana untuk memasak tetapi juga bercakap mengenai kebudayaan Cina.

Setiap pelajar memasak makanan mereka sendiri dan kemudian menikmati titik peluh mereka sendiri dengan memakan hasilnya.

Kelas Masakan Cina di Cloud 9

Baru-baru ini juga kami mendapat makluman yang sudah terdapat kelas memasak untuk pelancongan muslim. Kami percaya kerana sambutan yang begitu mengalakan ianya kini tumbuh seperti cendawan.


Alamat: Chengzong Road, Yangshuo | Masa kelas: 9: 30-11: 30; 16: 00-18: 00


Pembelajaran Tachi di Yangshuo

Kelas Tai Chi Yangshuo

Pembelajaran Taichi boleh menjadi satu aktiviti yang menarik untuk orang-orang asing. Sebuah sekolah Taichi di Kampung Yima dalam Yangshuo County adalah sangat popular.

Ia adalah kira-kira 20 minit dari daerah ini dengan basikal. Sekolah ini terletak di dalam Rumah Dinasti Qing dalam persekitaran yang indah.

Kelas Tai Chi Yangshuo

Guru-guru amat bersemangat tetapi mudah untuk berurusan. Mereka gembira untuk bercakap tentang Taichi dan budaya Cina. Mereka memberi pengajaran pada tahap yang berbeza dan masa kelas adalah fleksibel mengikut keperluan pelajar.

Kelas Tai Chi Yangshuo

Ramai yang menganggap ia sebagai pengalaman sekali seumur hidup. Ada menarik untuk mencuba dan mempelajari dari mereka yang benar-benar mengamalkannya bukan?


Alamat: NO 88, Yima Village, Yangshuo County | Untuk ke sana: mengambil kereta elektrik tempatan atau menyewa basikal untuk ke sana selama 20 minit


Mandi Lumpur Dalam Water Cave

Mandi Lumpur Dalam Water Cave

Water Cave di Kampung Longmen, berhampiran Moon Hill bukanlah gua sangat menarik jika dibandingkan dengan lain-lain gua yang banyak gua kawasan itu. Di pengakhiran adalah mandi lumpur dan air panas.

Mandi Lumpur Dalam Water Cave

Pada musim panas, lumpur tersebut adalah benar-benar sejuk. Ini adalah amat menyeronokkan lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak dan mereka yang pertama kali mencuba mandi lumpur. Bilik persalinan ada disediakan di dalam gua.


Alamat: Yiling Village, Yangshuo County, Guilin City | Waktu: 9: 00-17: 00 | Masuk: 168 Yuan/ orang | Untuk ke sana: menaiki kereta elektrik tempatan atau menyewa basikal untuk sampai ke sana dalam 20 minit.


Shangshui Street (Guilin Folk Culture)

Shangshui Street

Juga dikenali Guilin Folk Culture Shopping Street. Shangshui Street adalah bahagian baru dimajukan, bagi Zhengyang Pedestrian Street di Guilin yang terletak di tengah-tengah bandar. Bangunan-bangunan di jalan ini dibina dalam gaya Guilin utara.

Shangshui Street

Ia adalah popular untuk makanan ringan dari seluruh China pada harga yang sederhana dan juga beberapa makanan asing.


Alamat: Berdekatan Drum Tower, Zhengyang Pedestrian Street, Guilin City | Untuk ke sana: Bas NOS 2/57/100/10/30/14 stesen jangkauan berhampiran Zhengyang Pedestrian Street


Ladang Teh di Kawasan Yaoshan Mountain

Pergunungan Yaoshan Guilin

Perladangan Teh terletak berhampiran kaki bukit dari Yaoshan Mountain. Tarikan tempat menarik di Guilin percuma ini menawarkan pemandangan akan perkembangan dan penghasilan pelbagai jenis teh – daripada putih kepada hijau kepada teh hitam.

Pergunungan Yaoshan Guilin

Aktiviti merasa teh disediakan. Anda boleh membeli sampel untuk pelbagai jenis teh (termasuk yang berperisa) dihasilkan di hadapan anda.

Pergunungan Yaoshan Guilin

Kami yakin anda berasa sangat berbaloi jika anda dapat melancong hingga ke ladang teh ini. Melihat pemandangan latar belakang ladang ini pasti membuat anda berasa berada di dunia berbeza.


Alamat: 17, Jinji Road, Diecai District, Guilin City | Cara ke Sana: Bas No.24 melewati kawasan perladangan. Atau menaiki teksi pada kadar 25 Yuan dari pusat bandar.


Bercuti Di Guilin: Xicheng Night Market

Xicheng Night Market

Pasar Malam Xicheng terletak di dalam dan di sekitar Xicheng Pedestrian Street. Pasar ini meliputi kawasan hampir 600 meter dan mempunyai 380 gerai.

Produk khusus tempatan boleh didapati dengan mudah disini. Ini termasuklah kipas kertas lukisan tangan dan pakaian dengan ciri-ciri tempatan.

Xicheng Night Market

Makanan ringan yang lazat dan murah disini adalah berbaloi untuk dicuba. Ia menarik ramai penduduk tempatan dan pelawat setiap malam.


Alamat: Xicheng Road, Daerah Xiangshan, Guilin | Waktu: 19:00 pm -2: 12:00 | Untuk ke sana: Ambil Bas NO 10 dan turun di Stesen Yangqiao; Ambil Bas Stesen NO 16 dan turun di Stesen Lukou Xicheng.


Video ‘Cruise’ Yang Sangat Cantik Di Sungai Li


Penilaian Percutian Guilin
Pakej Guilin

Place Name: Guilin, China

Place Description: Guilin adalah sebuah bandar di selatan China yang terkenal dengan landskap dramatik bukit karst. Di tengahnya terdapat 2 tasik, Shanhu (Cedar) dan Ronghu (Banyan), tinggalan dari parit zaman pertengahan yang pernah dikelilingi oleh bandar.

Overall
4.1
 • Tempat Menarik
  (4.5)
 • Budaya & Sosial
  (4.1)
 • Musim & Cuaca
  (4.1)
 • Menu Makanan
  (3.8)
 • Pilihan Penginapan
  (4.1)
 • Pengangkutan
  (4.2)
Sending
User Review
4.8 (5 votes)
Kembali Ke Atas
Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.

3
Hantar Mesej Perbualan

avatar
7 Comment threads
1 Thread replies
0
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JUNAIDAH TAHIREditorHj Ramley Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
JUNAIDAH TAHIR
Tetamu
JUNAIDAH TAHIR

Assalamualaikum
Boleh beri detail pekej ini.., itinerary , kos dan lain2

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.