fbpx
default logo

15 Tempat Menarik di Johor: Aktiviti & Tempat Makan Popular [TERKINI]

tempat menarik di Johor

Apakah tempat – tempat menarik di Johor yang anda tahu atau pernah kunjungi? Negeri Johor Darul Takzim merupakan negeri yang terletak di selatan semenanjung Malaysia.

Negeri ini terkenal menerusi tempat-tempat menarik seperti tempat perlancongan, makanan, taman tema dan macam-macam lagi. Negeri Johor juga terkenal menerusi kelab bola sepaknya iaitu Johor Darul Takzim.


15 Tempat Menarik di Johor

Jalan-jalan dan cari makan adalah tema yang sesuai untuk Johor kerana negeri ini menyimpan banyak keunikan untuk anda kunjungi dan merasai aneka makanan yang sedap-sedap dan juga pelik-pelik.

Melancong ke Johor

Ramai yang menjadikan negeri Johor sebagai destinasi percutian bersama keluarga, kawan-kawan dan juga secara solo.

Disamping itu juga, negeri Johor merupakan laluan darat utama utama penduduk Malaysia ke Singapura dan juga dari Singapura ke Malaysia menjadikannya sentiasa dipenuhi pelancong dari dalam dan juga luar negara.

Senarai dibawah merupakan senarai 15 tempat menarik di Johor yang harus dilawati:


Pantai Desaru

Pantai Desaru

Pantai Desaru merupakan destinasi perlancongan yang sentiasa menjadi tumpuan penduduk disekitar Johor Bahru dan juga Singapura serta pelancong lain dari dalam dan juga luar negara.

Keindahan dan kecantikan alam semulajadi serta udara pantai yang nyaman sentiasa menjadikan Pantai Desaru sebagai sebuah tempat yang sesuai untuk bersantai bersama keluarga.

Ia juga turut menawarkan beberapa resort dan hotel yang sesuai untuk percutian bersama keluarga.

Desaru-Beach

Ramai pelancong atau pengunjung yang mengatakan bahawa antara tarikan utama Pantai Desaru adalah pasirnya yang putih.

Ramai juga yang bersetuju bahawa Pantai Desaru merupakan antara pantai yangterbaik yang terdapat di negeri Johor.

Selain itu, berbagai aktiviti di pantai dapat dilakukan disini.

Antara aktiviti yang sentiasa menjadi tarikan adalah jetski, parasailing dan menunggang kuda merupakan antara aktiviti yang sering menjadi tumpuan.

Aktiviti Pantai Desaru

Aktiviti lain yang boleh dilakukan adalah memancing, berperahu dan berenang serta mandi-manda.

Untuk sampai ke pantai Desaru, dari Johor Bahru, anda boleh melalui laluan utama Johor Bahru-Mersing yang mengambil masa sekitar 45 minit.

Jika anda dari bandar Mersing, gunakan laluan Mersing-Kota Tinggi.


Gunung Ledang

Gunung-Ledang

 Gunung Ledang merupakan antara gunung yang terkenal di Malaysia. Ia juga merupakan tempat menarik di Johor bercirikan pergunungan.

Ia terletak di daerah Ledang, Johor. Gunung Ledang bersempadan dengan negeri Melaka dan Negeri Sembilan.

Ia terletak dibawah pengurusan dan pengawasan Perbadanan Taman Negara Johor dan mula beroperasi pada bulan Julai 2003.

Keindahan Gunung Ledang

Antara sebab mengapa ia menjadi begitu popular adalah kerana ia merupakan destinasi hiking yang sering menjadi bualan.

Bagi mereka yang gemar hiking, Gunung Ledang menawarkan pengalaman berbeza kerana ia menawarkan beberapa trail dan strating point yang berbeza.

Mendaki Gunung Ledang

Ketinggian Gunung Ledang meleihi 1200 meter dan merupakan antara gunung yang sukar didaki di Malaysia.

Jika anda ingin mendaki Gunung Ledang, anda memerlukan seorang guide untuk turut serta bersama untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku.


Legoland Malaysia

Legoland Malaysia - Kuala Lumpur

Legoland merupakan sebuah destinasi dan antara tarikan utama di Johor. Sebuah taman tema berkonsepkan lego ini mampu menjadi destinasi tumpuan keluarga kerana ia mampu menarik minat kanak-kanak.

Bukan hanya kanak-kanak sahaja yang tertarik, orang dewasa juga akan berasa seronok sepanjang berada disini.

Legoland Malaysia - Thailand

Imaginasi anda akan menjadi kenyatan disini. Terdapat lebih daripada 70 jenis tunggangan, gelongsor, persembahan dan tarikan yang sesuai untuk keluarga dan semua peringkat umur.

Setiap hari yang anda luangkan disini akan sentiasa menyeronokkan dengan berbagai pengembaraan menerusi The Beginning, land of Adventure, Lego City dan Miniland.

Pintu Masuk Legoland

Selain itu, pengembaraan anda bukan hanya terhenti setakat itu sahaja. Anda boleh meneruskannya lagi di Legoland Water Park untuk lebih aksi yang bertemakan air.

Jika anda ingin meluangkan hari dan malam anda disana, anda boleh menginap di Hotel Legoland dan terus merasa kagum dengan rekaan bilik penginapan yang bertemakan Lego.


Wet World Batu Pahat Village Resort

Wetworld Batu Pahat

Merupakan taman tema utama sebelum kemunculan Legaoland dan merupakan tempat menarik di Johor untuk aktiviti riadah dan aktiviti air. Walaubagaimanapun, ia tetap menjadi tempat tumpuan dan kegemaran pengunjung kerana ia mempunyai daya taikannya yang tersendiri.

Ia merupakan sebuah taman tema air yang menempatkan beberapa gelongsor dan tarikan yang sesuai untuk belia dan juga kanak-kanak.

Tempat ini juga sangat mesra kanak-kanak dimana ibu bapa boleh bersantai sambil memerhatikana anak-anak mereka bermain air.

Kiddy Pool Wet World Batu Pahat Village Resort

Sebuah destinasi yang sangat sesuai untuk aktiviti bersama keluarga dihujung minggu. Antara tarikan di Wet World Batu Pahat Village Resort:

  • Batu Pahat Tower
  • Big Splash
  • Kiddy Pool
  • Wave Pool
  • Mini Waterfall
  • Swan Boat
  • Lazy River
  • Fishing Pond
  • Spa pool
  • Dino Land

 

Dino Land

Wet World Batu Pahat Village Resort terletak di Lot 138, Jalan Bukit Pasir, Tasik Bukit Pasir, Batu 1/2, Johor, Kampung Batu Pasir, 83000 Batu Pahat, Johor. Jangan lupa untuk datang kesini bersama keluarga anda.


Danga Bay

 Danga Bay

Danga Bay adalah salah satu tempat menarik di Johor menawarkan berbagai aktiviti yang penuh gaya. Terdapat banyak outlet dan restoran-restoran yang menawarkan makanan-makanan yang sedap untuk dinikmati disana.

Danga Bay turut dikenali sebagai taman rekreasi terbesar di Johor Bahru dan ia turut memberikan ruang dan kemudahan untuk anda melakukan pelbagai aktiviti yang sesuai dengan semua peringkat umur.

Terdapat juga aktiviti eksklusif untuk kanak-kanak disana.

Malam di Danga Bay

Jika anda inginkan suasana makan malam yang romantik, Danga bay seharusnya menjadi destinasi utama anda. Anda dapat menikmati makan malam bersama yang tersayang serta dapat menikmati keindahan permandangan malam.

Danga bay juga menunjukkan beberapa adat an budaya masyarakat sekitar Johor.

Danga Bay Night

Disana juga terdapat sebuah mall yang tidak kurang hebatnya juga iaitu Danga City Mall. Ia menawarkan berbagai servis, hiburan dan makanan termasuk makanan tempatan dan juga luar negara.

Jika anda ingin mencari tempat penginapan, Tunes Hotel semestinya akan menjadi pilihan utama anda dan ia merupakan antara hotel yang paling terkenal di negeri Johor.


Sup Tulang Gearbox Terbaik di JB

Restoran ZZ Johor

Negeri Johor merupakan sebuah negeri yang besar. Negeri yang besar sudah pastinya akan mempunyai banyak tempat menarik dan juga tempat makan yang menyelerakan.

Oleh itu, untuk menjadi yang terbaik juga sudah semestinya sangat susah.

Apapun, Restoran ZZ Sup Tulang memang merupakan tempat favourite di Johor. Restoran ini sangat terkenal dengan sup gearbox dan juga mee rebus Johor.

Restoran ZZ Sup Tulang

Ya ini adalah salah satu tempat menarik di Johor untuk menikmati keenakan makanan Johor. Setiap hidangan sup tulang akan disertakan dengan straw. Mereka yang memang merupakan penggemar sup tulang pasti paham kenapa straw diberikan.

Antara menu lain yang menjadi tarikan disini adalah mee rebus Johor. Apa yang menarik pasal mee rebus Johor?

Restoran ZZ Johor Sup Tulang

Bezanya berbanding mee rebus utara atau pantai timur adalah kuahnya. Kuah mee rebus johor seakan-akan kuah sate tapi tidak berkacang.

Harga untuk semangkuk mee rebus Johor disini amat berpatutan dan amat berbaloi. Anda boleh datang sendiri-sendiri, bersama kawan-kawan ataupun bersama keluarga.


Asam Pedas Botak

Asam Pedas Botak Johor

Ia terletak di 145, jalan Lumba Kuda, Johor Bahru. Asam pedas sangat terkenal di dua negeri iaitu Melaka dan Johor.

Tapi jika anda datang ke Johor anda kena datang ke kedai Asam Pedas Botak ini kerana ia memang berbeza sama sekali dengan tempat lain.

Jika anda berkunjung ke Johor bahru dan mencari kedai makan yang sesuai untuk anda dan keluarga, Asam pedas Botak adalah destinasi yang sesuai buat anda.

Asam Pedas Botak

Kepedasan kuahnya memang sangat kena dengan selera mereka yang gemarkan masakan pedas. Antara menu lain yang menjadi perhatian dan tarikan utama disini adalah nasi ayam penyet.

Selain itu, ada juga yang mengatakan bahawa ikan goreng dan kuah asam pedas kerana ikannya segar. Jika anda inginkan kepastian betul atau tidak apa yang diperkatakan, caranya mudah saja. Anda perlu datang dan nikmatinya sendiri.


Restoran Sayam

Restoran Sayam-Siakap Stim Lemon

Restoran Sayam terletak di Lorong Melati 4, Taman Melati, Johor Bahru. Apa yang membezakan Restoran Sayam berbanding restoran lain?

Ia menawarkan dan menghidangkan masakan thai kepada anda.

Jika anda inginkan kelainan dari segi penyediaan makanan dan rasa makanan itu sendiri atau dalam bahasa mudahnya anda ingin ubah selera sekali sekala, apa kata jika anda datang dan mencuba hidangan yang disediakan di Restoran Sayam ini?

Tomyam Restoran Sayam

Menu yang menjadi tarikan dan kegilaan adalah Siakap Stim Lemon dan Tom Yam. Menu yang disebutkan tadi mendapat perhatian dan pujian daripada pelanggan yang datang dari dalam dan luar negeri Johor.

Selain itu, ramai juga yang mengesyorkan supaya menikmati hidangan kerabu yang dsiediakan disini. Jadi tunggu apa lagi? Jom kita ke Restoran Sayam.


Kopi Keju

Kopi Keju Nutella

Kopi Keju terletak di no 34, Jalan Nibong 17, Johor Bahru. Menarik kan nama dia? Kopi keju.

Semenjak tercetusnya fenomena keju atau cheese ini yang boleh kita lihat merata-rata bermacam variasi makanan gabungan keju terhasil.

Walaupun nama kedai ini Kopi Keju, namun menu utamanya adalah pisang goreng cheese dan dinikmati bersama berbagai pilihan kopi.

Menu Kopi Keju

Berdasarkan review yang diberikan oleh pelanggan, Kopi Keju merupakan tempat yang sangat sesuai untuk anda melepak bersama kawan-kawan atau keluarga.

Kedai ini dilengkapi dengan penghawa dingin dan kenikmatan menikmati pisang goreng yang rangup beserta dengan rasa kopi yang lazat dalam suasana sebegini sememangnya mengasyikkan.

Anda harus datang dan rasai sendiri keenakan menu yang terdapat di Kopi Keju.


Kacang Pool Haji

Restoran Kacang Pool

Antara tempat menarik di Johor untuk merasakan keunikan makanan adalah Kacang Pool Haji. Kedai makan yang memang tidak asing lagi dengan Johor bahru.

Jika anda meminta pandangan daripada rakan-rakan atau sesiapa sahaja berkenaan tempat makan yang menarik dan sedap di JB, pastinya nama kedai Kacang Pool Haji akan termasuk antara cadangan utama mereka.

Menu utama disini sudah pastinya Kacang Pool. Jika anda masih lagi tertanya-tanya kenapa ia menarik, anda perlu datang sendiri ke sini.

Kuah kacang pool yang pekat dan dinikmati bersama-sama dengan roti bakar sebagai satu set turut diletakkan telur mata di atas kuah kacang tersebut. Rasanya memang teramat lazat dan menyelerakan.

Kacang Pool Haji

Selain itu, anda juga bolh turut menikmatinya bersama-sama beberapa menu lain seperti pepes dan lempeng pisang.

Harganya juga amatlah murah dan berbaloi. Anda boleh nikmati kuah kacang pool tersebut dengan menyapunya pada roti ataupun anda boleh nikmatinya begitu sahaja.

Semuanya sedap. Selain itu, antara hidangan lain yang turut menarik perhatian pelanggan adalah tauhu bakar.

Ramai yang mengatakan mereka sebelum ini tidak gemar makan tauhu namun setelah mencuba sekali disini, mereka mula menggemarinya. Tauhu bakar ini dihidang bersama dengan sos manis-manis pedas yang melazatkan.


Batu Pahat Walk (BP Walk)

 BP Walk Johor

Anda ingin rasai kemeriahan waktu malam di Johor? Anda boleh datang BP Walk ini kerana ia akan menjadi sangat-sangat meriah sebaik sahaja matahari terbenam.

Anda boleh nikmati kemeriahan kawasan ini sambil menikmati hidangan-hidangan lazat yang terdapat di kafe dan kedai makan yang terdapat disini.

Antara menu makan yang menarik disini adalah sup, sate dan mee rebus.

Makan Lazat di BP Walk

Jika anda datang pada musim bola sepak, anda akan melihat kawasan ini seakan-akan stadium mini dimana terdapat beberapa kedai yang akan menyiarkan perlawanan bola sepak pada skrin gergasi.

Jika anda datang lewat kesini, jangan risau kerana masih banyak lagi kedai yang akan kekal beroperasi. Tiada istilah lewat malam jika anda berkunjung kesini.


Taman Negara Endau-Rompin

 Endau Rompin National Park

Ini adalah tempat menarik di Johor bercirikan keindahan alam. Merupakan taman negara kedua terbesar di Malaysia.

Taman Negara endau-Rompin merupakan sebuah kawasan yang kaya dengan flora dan fauna serta keindahan dan kesegaran alam semulajadi yang mampu memberikan pengalaman baru dalam hidup anda.

Endau Rompin National Park Activity

Kawasan hutan hujan tropika ini dihuni oleh berbagai spesis hidupan termasuk hidupan liar seperti harimau, gajah, babi hutan dan badak sumbu Sumatera.

Selain daripada hidupan liar, Taman Negara Endau Rompin juga dihuni oleh pelbagai jenis serangga dan burung yang tidak dapat ditemui di tempat lain.

Taman Negara Endau-Rompin -2

Selain itu, Taman Negara Endau-Rompin juga mempunyai berbagaio mitos dan lagenda yang tersendiri.

Taman ini juga dapat memberikan anda pengalaman baru mengeani budaya dan warisan orang asli serta anda dapat turut belajar mengenai budaya mereka termasuk teknik berburu di hutan.

Taman Negara Endau-Rompin

Aktiviti perkhemahan dan berkhemah merupakan bentuk aktiviti dan penginapan yang paling popular disini.

Di Taman Negara Endau-Rompin terdapat 4 tapak perkhemahan yang mampu menampung sekitar 300 orang pada satu masa.


City Square JB

City Square JB

Ini adalah tempat menarik di Johor untuk mereka yang gemarkan membeli belah. Antara tarikannya juga adalah bangunan yang sangat cantik dan unik.

Senibinanya yang moden menajdikan ia sebagai antara tumpuan utama pengunjung dan pelancong.

JB City Square Shopping

Disini disediakan berbagai jenis perkhidmatan dan kedai yang menjual pelbagai barangan dalam pelbagai kategori.

Selain itu, ia turut mempunya food court yang menyediakan berbagai pilihan makanan yang menjadi pilihan pengunjung.


Ladang Burung Unta

Ladang Burung Unta Johor

Ia merupakan antara tarikan menarik yang terdapat di negeri Johor kerana ia amat berlainan dan berbeza dari kebiasaan.

Ladang Burung Unta yang sangat unik ini terletak di Pengarang.

Antara akttiviti menarik yang boleh anda lakukan disini adalah aktiviti seperti menunggang burung unta, melihat telur-telur burung unta dan melihat sendiri proses penetasan telur burung serta memberi makan kepada burung unta.


Roslin Beriani House

Roslin Beriani House

Antara tempat menarik di Johor untuk merasakan Nasi Beriani ialah Roslin Beriani House terletak di 14, Jalan Rebana, Kebun Teh, Johor Bahru. Bagi anda yang berkunjung ke Johor tapi melepaskan peluang untuk menikmati hidangan Nasi Beriani Gam, anda sememangnya berada didalam kerugian yang nyata.

Disinilah dimana beriani gam bermula dan anda harus tahu selalunya tempat asal sesuatu benda itu adalah lebih sedap dan menarik berbanding tempat lain.

Roslin Beriani House Masakan


Nasinya yang lembut, berperisa dan berempah dimakan bersama berbagai pilihan lauk seperti ayam, daging dan kambing akan membuatkan anda mahukan lagi dan lagi.

Jika anda berkunjung pada waktu tengah hari anda perlu bersabar kerana ia sangat sesak pada waktu tersebut.

Anda boleh datang kemudian jika anda malas bersesak dengan orang ramai tapi anda harus redha dan pasrah dengan apa yang tinggal untuk anda nikmati.

Berikut adalah senarai 15 tempat menarik di Johor untuk anda jalan-jalan sambil makan yang kami cadangkan. Jika anda ada tempat yang ingin direkomen sila nyatakan diruang komen.

Kami suka untuk berkongsi.


 

Kembali Ke Atas
Melancong.com.my Laman online panduan pakej percutian oleh Hadigo Travel And Tours Sdn Bhd [1114604D | MOTAC:7816 | MATTA:6429]

2
Hantar Mesej Perbualan

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Hadiezad Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
ezad
Tetamu
ezad

saya tambah serba sedikit; Pantai Stulang, Senibong Seafood Village (boleh tengok view sunset yang cantik), Pandan Uptown, Johor Art Galeri, Muzium Tokoh Johor, Kraf Tangan Johor (JARO) di Larkin, Taman Merdeka (Air Pancut Berirama), Crown Istana Bukit Serene (Air Pancut dan Mahkota yang sangat unik), Puteri Harbour (lepak santai tengok kapal layar dan restoren2 yang best), di Bandar JB (Jln Dhoby, Jln Ibrahim, Jln Trus, Jln Tan Hiok Nee – Cafe hopping, street art, local boutique and also Bazar Karaat at night), Mini ICT di laman MBJB, Zoo Johor (rm2 je masuk).. Tempat Makan best di JB bersepah, just google… Selanjutnya »

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.