fbpx
default logo

10 Tempat Menarik Di Kemboja Terbaik [RAHSIA HEBAT CAMBODIA]

Tempat Menarik di Kemboja

Kemboja kini secara perlahan-lahan beransur pulih daripada kengerian pemerintahan penuh kekejaman Khmer Rouge.

Masalah-masalah besar masih lagi wujud: periuk api, kemiskinan dan infrastruktur musnah dan sebagainya.

Namun begitu, proses pembinaan semula dan pemuliharaan kini sudah berjalan dan peningkatan bilangan pelancong yang datang untuk menikmati keistimewaan Kemboja semakin meningkat saban tahun.


Ingin melancong ke Cambodia?

Pakej Percutian Cambodia


Kuil-kuil yang menakjubkan Angkor adalah tarikan yang amat jelas sekali bagi para pelancong, namun negara ini memiliki banyak lagi untuk ditawarkan: pantai tropika, bangunan-bangunan kolonial dan juga tarikan-tarikan semula jadi yang lain.

Pakej percutian Kemboja juga menjadikan satu tarikan dunia dah harus dilawati.  Berikut adalah 10 Tempat Menarik Di Kemboja: Tumpuan Pelancong.


Preah Vihear Di Pergunungan Dangrek

Preah Vihear


Preah Vihear merupakan sebuah kuil Khmer yang terletak di atas sebuah tebing setinggi 525 meter (1,722 kaki) di pergunungan Dangrek, di sempadan antara Kemboja dan Thailand.

Ia memiliki tetapan yang amat menakjubkan sekali antara kuil-kuil Khmer yang ada.

Aspara-Dancers

Kebanyakan kuil-kuil ini dibina pada abad ke-11 dan ke-12 semasa pemerintahan raja-raja Khmer Suryavarman I dan Suryavarman II. Penubuhan kuil ini adalah didedikasikan kepada Shiva Hindu menurut kepercayaan mereka.

Preah Vihear telah menjadi subjek pertikaian wilayah lama antara Thailand dan Kemboja, dan pada tahun 2009, beberapa orang askar telah terbunuh dalam pertempuran tersebut.


Tempat Menarik di Kemboja: Sihanoukville

Sihanoukville


Sihanoukville, juga dikenali sebagai Kampung Som, merupakan sebuah bandar pelabuhan dan resort pantai yang terletak di Teluk Thailand.

tarikan utama di sini adalah pantainya yang berpasir putih dna beberapa buah pulau tropika yang masih belum dibangunkan lagi.

Sihanoukville beach, Cambodia

Sihanoukville adalah tempat yang amat sesuai untuk berehat dan bersantai, sambil melihat matahari terbenam dek lautan terbentang luas.

Namun begitu, bersedialah juga untuk bersaing mendapat lokasi terbaik semasa musim puncak atau cuti hujung minggu.


Tonle Sap Tasik Terbesar di Asia Tenggara

Tonle Sap


Tonle Sap merupakan tasik air tawar terbesar di Asia Tenggara dan merupakan sumber kepentingan utama di Kemboja. Tasik ini mengembang luas dan mengecut secara mendadak bergantung kepada musim.

Dari bulan November ke bulan Mei, musim kering Kemboja, Tonle Sap ini mengalir ke Sungai Mekong di Phnom Penh.

Floating village in Cambodia

Walau bagaimanapun, apabila hujan lebat mulai turun pada bulan Jun, aliran air di Tonle Sap berubah arah dan sebuah tasik yang begitu luas akan terhasil.

Tonle Sap merupakan kediaman kepada etnik-etnik Vietnam dan sebilangan banyak komuniti Cham, yang tinggal di kampung-kampung terapung di sekitar tasik tersebut.


Pagoda Perak: Royal Palace di Phnom Penh

Royal Palace di Phnom Penh Pagoda


Terletak di dalam kawasan Royal Palace di Phnom Penh, Silver Pagoda ini menempatkan banyak khazanah negara seperti patung-patung Buddha emas dan berhias.

Yang paling ketara sekali adalah Baccarat Buddha kristal yang kecil dari abad ke-17 (Buddha Zamrud Kemboja).

Royal Palace complex in Phnom Penh

Saiz sebenar Maitreya Buddha dalam bentuk emas yang dihiasi dengan berlian 9584.

Dinding dalaman Silver Pagoda ini pula dihiasi dengan mural yang kaya dengan warna dan lukisan bermotif terperinci akan mitos Ramayana, dilukiskan oleh 40 orang artis Khmer pada tahun 1903-04.


Bokor Hill Station Yang Misteri

Bokor Hill Station


Bokor Hill Station ini terletak berhanpiran dengan Kampot dan telah dibina oleh Perancis pada tahun 1920-an untuk dijadikan sebagai tempat percutian dari haba panas Phnom Penh.

Ianya kemudiannya telah terbengkalai sebanyak dua kali, pertama pada tahun 1940 apabila tentera Jepun menyerang Kemboja dan sekali lagi pada tahun 1970-an, apabila Khmer Rouge melanda negara ini.

Bokor National Park, Cambodia

Pada hari ini, Bokor Hill Station ini dan bangunan-bangunan lain yang terbengkalai menimbulkan perasaan pekan seram dan berhantu yang mengerikan. Sehinggalah pada Oktober 2008, jalan ke Bokor telah secara rasmi ditutup kerana pembinaan semula sedang berjalan.

Akses bebas ke sini seolah-olah adalah mustahil, namun masih ada lawatan pendakian yang diaturkan oleh ejen pelancongan tempatan. Bokor juga memilik air terjun popular yang sangat menarik terletak di Bokor National Park, Cambodia.


Kratie Melihat Ikan Lumba-Lumba

Kratie


Kratie merupakan sebuah pekan kecil yang terletak di tebing Sungai Mekong dan didominasikan oleh pusat pemasaran yang dikelilingi oleh bangunan-bangunan kolonial Perancis yang tua.

Tidak ada pelancongan berskala besar di sini, namun ramai backpacker yang turun ke sini semasa musim puncak.

Local Cambodian Seller In Floating Market

Ia merupakan lokasi di Kemboja untuk melihat ikan lumba-lumba Irrawaddy yang amat jarang ada, yang tinggal di Sungai Mekong dalam jumlah yang semakin berkurangan.

Dianggarkan terdapat kira-kira antara 66 hingga 86 ikan lumba-lumba ini yang masih tinggal di kawasan atas Mekong Kemboja ini.


Koh Ker Ibukota Empayar Khmer

Koh Ker

Koh Ker adalah ibu kota kepada empayar Khmer untuk satu tempoh yang sangat singkat dari tahun 928-944 Masihi. Dalam masa yang singkat ini, beberapa buah bangunan yang sangat menakjubkan dan patung-patung yang besar telah dibina.

Kawasan ini didominasikan oleh Prasat Thom, sebuah kuil piramid yang setinggi 30 meter (98 kaki), berdiri megah di puncak hutan yang berada di sekitarnya.

Koh Ker

Sebuah patung Garuda gergasi (burung mitos separuh-manusia, separuh-burung), diukirkan ke dalam blok batuan, berada di bahagian atas sekali, namun kini ianya sudah separuh tertutup.

Ditinggalkan di hutan hampir seribu tahun, Koh Ker merupakan kawasan kuil terpencil yang paling jauh dan sukar untuk diakses di Kemboja. Namun ianya berubah baru-baru ini telah mula menerima akses hasil daripada aktiviti perlombongan dan juga pembukaan jalan tol yang baru.


Banteay Srei Kompleks Angkor

Banteay Srei


Meskipun ia secara rasminya adalah sebahagian daripada kompleks Angkor, Bantaey Srei terletak 25 km (15 batu) di bahagian utara-timur kumpulan utama kuil, dan oleh itu sering dianggap sebagai tarikan Kemboja yang berasingan.

Ia merupkan tempat menarik di Kemboja yang paling lama.

Banteay-Srei-angkor-wat

Kuil ini telah disiapkan pada 767 AD dan sebahagian besar bahan binaannya adalah batu pasir merah, medium yang membawa kepada ukiran rumit hiasan dinding yang masih dapat dilihat dengan jelas pada hari ini.

Banteay Srei adalah satu-satunya kuil utama di Angkor yang tidak dibina untuk seorang raja, sebaliknya ia dibina oleh salah seorang perunding raja Rajendraverman ini, iaitu Yajnyavahara.


Bayon Temple Potret Raja Jayavarman VII

Bayon Temple

Dikenali sebagai sebahagian daripada destinasi terkenal dunia Angkor, Bayon Temple ini menampilkan pencirian satu lautan batuan besar berwajah yang melebihi 200 buah dan memandang dalam semua arah.

Muka tersenyum yang ingin tahu terukir pada salah satu batu tersebut dianggap ramai sebagai potret diri raja Jayavarman VII atau gabungan daripadanya dan Buddha.

Faces of Bayon temple, Angkor, Cambodia

Ianya juga menjadi imej paling dikenali dengan serta merta di Angkor.

Dibina pada abad ke-12 oleh Raja Jayavarman VII sebagai sebahagian daripada pengembangan besar-besaran ibu kota baginda Angkor Thom, Bayon ini dibina tepat-tepat di pusat bandar diraja tersebut.


Angkor Wat Si Kuil Kota

Angkor Wat

Tarikan pelancong #1 di Kemboja. Ia merupakan tempat menarik di Kemboja yang paling ramai kunjungan. Angkor Wat (Bermaksud “Kuil Kota”) merupakan kuil yang paling indah dan terbesar sekali antara kuil-kuil Angkor dan menjadi tarikan utama pelancongan di Kemboja.

Dibina sekitar separuh abad ke-12 oleh Raha Suryavarman II, keseimbangan kuil ini, komposisinya dan kecantikannya menjadikan ia sebagai salah satu monumen yang terbaik di dunia.

Angkor Wat temple - Cambodia iconic landmark with reflection in water

Sebuah takungan segi empat tepat yang besar mengelilingi Angkor Wat, yang mana ia menaik melalui satu siri tiga teres segi empat tepat ke kuil pusat dan menara pada ketinggian 213 meter (669 kaki).

Susunan ini memberi gambaran tradisional Khmer akan kuil gunung, di mana kuil ini mewakili Gunung Meru, rumah para dewa dalam agama Hindu.


Baca Juga: Melancong Ke Kemboja: Tips Percutian Penting Cambodia


Ikut Kami Melancong ke Cambodia?

Pakej Percutian Cambodia


Kembali Ke Atas
Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.

1
Hantar Mesej Perbualan

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
NOOR SYAFIQAH Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
NOOR SYAFIQAH
Tetamu
NOOR SYAFIQAH

hii, boleh sy dapatkan quotation dan pakej ke cambodia utk 2 org?

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.