fbpx
default logo

Tempat Menarik di Batam: 25 Perkara Perlu Anda Tahu [PANDUAN CUTI]

Tempat Menarik di Batam

Tempat menarik di Batam: Pulau Batam merupakan sebuah pulau ‘kecil tetapi sibuk’ yang terletak di Indonesia.

Pulau yang seluas 45 km persegi ini menampung hampir sejuta penghuni, beratus-ratus kilang-kilang milikan antarabangsa, pekan-pekan, pusat-pusat membeli-belah dan laluan masuk ke Kepulauan Riau.

Untuk anda yang ingin mencari pengalaman santai dan unik terutamanya di kawasan Asia, Pulau Batam merupakan destinasi yang mesti anda kunjungi.

Ini kerana, kawasan pantai ini kaya dengan resort pantai yang mewah, hidupan-hidupan liar semulajadi dan makanan laut yang lazat, itu hanya sekadar sebahagian daripada apa yang ditawarkan oleh pulau ini.


Ada Apa Dengan Batam?

Ada Apa Dengan Batam

Batam adalah sebuah pulau kecil di Nusantara Kepulauan Indonesia di Laut China Selatan. Menaiki bot dekat dari Singapura


Terletak hanya 20 km dari Singapura dan 25 km dari Johor di Malaysia, kedudukan strategik pulau ini menjadikan ia mudah diakses melalui udara dan air dan dengan itu menjadikan ia destinasi kesukaan industri pelancongan dan perniagaan.

Dengan kedudukan strategik ini, Pulau Batam meningkat naik sebagai sebuah hab industri dengan pembangunan pesat kilang-kilang elektronik, industri pembaikan kapal air yang besar dan berkembang, serta sektor perkhidmatan minyak yang lebih besar.

Sebilangan kecil sahaja pakar datang ke sini untuk bekerja, namun pelbagai pusat hiburan dan padang golf telah tersedia untuk keperluan riadah mereka.

Terletak di garisan Khatulistiwa, seperti mana juga seluruh Indonesia memiliki iklim khatulistiwa biasa.

Tempat Menarik di Pulau Batam

Destinasi & tempat popular dilawati pelancong Malaysia di Batam


Monsun Timur dan Barat menukar kelembapan dengan membawa udara kering antara Jun dan September dan hujan sekali-sekala dari Disember hingga Mac.

Cuaca adalah tetap dan perubahan yang ada sekadar beberapa darjah sahaja sepanjang tahun.

Suhu purata adalah antara 23-28 oC dan ini menjadikan masa terbaik untuk pelancongan, namun ia bergantung kepada perancangan peribadi dan masa lapang anda sendiri.

Bahasa rasmi yang dituturkan di pulau ini adalah bahasa Indonesia, namun kerana kependudukan Cina yang agak luas, dialek Cina seperti Teochew dan Mandarin digunakan secara meluas.

Bahasa tempatan juga turut digunakan oleh para penduduk yang datang dari serata arah, seperti bahasa Minang, Batak, Jawa, Makassar dan juga bahasa Cina. Ini berlaku kerana Batam merupakan pusat di mana pelbagai suku kaum bertemu.


Tempat Menginap Menarik Di Batam

Lobi Golden View Hotel Batam

Lobi Golden View Hotel Batam


Antara tempat penginapan yang popular adalah seperti Golden View Hotel Batam. Namun anda juga boleh lihat senarai hotel-hotel terbaik di Batam ini.

Terletak di Bengkong Laut, hotel bertaraf empat bintang ini kaya dengan keindahan alam semula jadi yang menghadap pemandangan laut dan terletak hanya 45 minit sahaja dari Singapura.

Selain itu, Holiday Inn Resort Batam pula ada menawarkan semua kemudahan penginapan suite dan bertaraf dunia untuk memenuhi keperluan bersantai dan tujuan perniagaan para tetamu yang datang.

Panorama Regency Hotel yang terletak di Nagoya Batam Indonesia pula adalah sebuah hotel empat bintang yang dihiasi dengan lengkap dan elegan bagi memenuhi keperluan pelanggan dengan kemudahan moden dan kemudahan untuk perniagaan serta percutian.

Lokasi penginapan popular terakhir adalah Hotel Planet Holiday yang terletak di Batam. Hotel ini menawarkan penginapan berkualiti dan kemudahan bertaraf dunia untuk memenuhi keperluan tak kira perniagaan atau percutian.


Aktiviti-Aktiviti Untuk Dilakukan di Batam

Aktiviti di HARRIS Resort Waterfront Batam

Di Batam aktiviti air & pantai adalah yang paling popular dilakukan pelancong | Harris Resort Waterfront


Batam merupakan sebuah lokasi yang hebat untuk beristirehat jadi, anda boleh melibatkan diri melakukan pelbagai aktiviti untuk menambahkan keseronokan diri. Jangan sesekali terlepas peluang untuk mencuba…

Parasailing

Ianya adalah aktiviti di mana seseorang ditarik di belakang kenderaan (biasanya bot), di mana dia dibekalkan dengan payung terjun yang direka khas, yang dikenali sebagai parasil.

Bot tersebut kemudiannya dipandu laju meluncur lautan, membawa parascender naik ke udara. Jika bot cukup kuat, dua atau tiga orang boleh melakukan parasil di belakangnya pada satu-satu masa. Sebagai nota tambahan, parascender memiliki sedikit atau tiada kawalan keatas payung terjun.


Ski Kabel di Harris Resort Batam

Ski Kabel di Harris Resort Batam


Ski Kabel

merupakan satu cabang dalam meluncur ski atas air, di mana tali pemain ski dan pemegang ditarik oleh kabel yang dikawal secara elektronik dan, peluncur ski air tradisional biasanya ditarik oleh bot laju.

Kabel ini sebenarnya adalah dua kabel selari yang mana sebuah carrier berada diantara mereka.

Carrier ini merupakan sebuah plat logam dengan cangkuk padanya yang membolehkan tali tunda disambung dan dilepaskan dengan mudah tanpa mematikan keseluruhan sistem.

Kabel ini biasanya digantung 15-20 kaki (5-7m) di atas permukaan air.


Go-karting

merupakan variasi komponen sukan bermotor yang mudah, kombinasi kenderaan beroda empat yang kecil yang dipanggil kart, go-kart, atau kotak gear/ shifter bergantung kepada rekabentuknya.

Biasanya aktiviti karting ini dilakukan di dalam litar lumba berskala kecil juga. Karting biasanya dilihat sebagai batu loncatan kepada sukan bermotor yang lebih mahal.


Berbasikal

merupakan satu aktiviti yang paling sesuai dan juga sebagai satu cara pengangkutan, satu bentuk rekreasi atau sukan.

Ianya boleh dilakukan di jalan raya dan di laluan khas, di kawasan terbuka dalam negara atau di atas kawasan bersalji dan ais (icebiking).


Jet Ski

merupakan kenderaan air kecil bermotor dengan badan mendatar dan pusat tegak, di mana penunggangnya duduk bercelapak di atasnya.


Menunggang Kuda

ialah aktiviti penggunaan kuda secara praktikal, untuk tujuan kerja serta aktiviti rekreasi dan sukan kompetitif.


Ultra Light Air Craft

atau pesawat udara super ringan adalah pesawat dengan berat perlepasan maksimum kurang daripada 600 kg (1320 paun) untuk pesawat yang dicipta bagi beroperasi dari daratan, 649 kg (1430 paun) untuk pesawat laut; laju udara maksimum dalam penerbangan ialah 120 knots (222 km/h); kelajuan perlengahan maksimum adalah 45 knots (83 km/h); masing-masing satu atau dua tempat duduk; peralatan pendaratan tetap dan paparan tetap atau landasan kipas boleh laras; dan motor atau enjin salingan elektrik tunggal, termasuklah enjin diesel dan enjin Wankel.


Berkanu

adalah kegiatan mendayung kanu untuk tujuan rekreasi (juga dikenali sebagai perjalanan terapung), sukan, juga untuk pengangkutan.

Ia biasanya merujuk secara eksklusif kepada penggunaan dayung untuk menggerakkan kanu dengan kekuatan otot manusia.


Bungee-Jumping

adalah aktiviti yang melibatkan lompatan dari struktur tinggi dengan kaki dihubungkan dengan tali elastik yang besar.

Struktur tinggi ini biasanya adalah objek tetap seperti bangunan, jambatan atau kren; tetapi mungkin juga melompat dari objek bergerak seperti belon udara panas atau helikopter, yang mempunyai keupayaan untuk berada di satu kedudukan di atas tanah.

Keseronokan sebenar didapatkan daripada jatuhan bebas juga dari lantunan semula.

Menyelam dan memancing serta bermain golf juga anda aktiviti yang sangat popular anda boleh lakukan di Batam.


Destinasi & Tempat Menarik Di Batam Untuk Dikunjungi

Batam City Square

Alamat: Jl. Bunga Raya, Batu Selicin, Kec. Lubuk Baja, Kota Batam, Kepulauan Riau 29442, Indonesia


Antara tempat menarik di Batam yang popular adalah Batam City Square (BCS) Mall. Pertumbuhan pusat membeli-belah di Pulau Batam tidak pernah berhenti berkembang.

Terdapat beberapa buah pusat membeli-belah baru seperti Mega Mall, Nagoya Hill, dan juga BCS Penuin di rantau ini. Juga terdapat Citra Mall di kawasan pelabuhan antarabangsa Harbor Bay yang dalam pembikinan.

Setiap pusat membeli-belah memiliki ciri-ciri dan pengunjungnya yang tersendiri. Sebagai contoh, majoriti pengunjung BCS Mall adalah berbangsa Cina.

BCS boleh bertahan tanpa penyewa dengan adanya Hypermart dan juga pawagam.

Terdapat beberapa tempat yang sentiasa sesak seperti Gramedia, JC Supermarket yang agak popular dan beberapa tempat beriadah seperti Godiva dan Breeks.


Pusat-Pusat Membeli Belah Popular Batam

MegaMall Batam Centre

Antara yang lama bertapak dan sentiasa dikunjungi pelancong ialah Mega Mall Batam Centre


Mega Mall

Terletak berhampiran dengan pelabuhan antarabangsa, sebuah tarikan buat pelancong dari Singapura. Hampir setiap hari Sabtu dan Ahad pusat membeli-belah ini penuh sesak dengan pelancong dari Singapura.

Terdapat sebuah jambatan yang menghubungkan pelabuhan dengan pusat membeli-belah tersebut, tanpa perlu risau terik matahari ataupun hujan.

Pusat membeli-belah ini juga menyediakan bas percuma untuk pengunjung yang ingin ke hotel tertentu, jadi mereka boleh membawa tetamu hotel yang ingin kembali ke Singapura melalui pelabuhan Batam Center.

Antara penyewa besar di sini adalah Hypermart, Matahari DeptStore, Studio XXI, Excelso, Cofee, Pizza Hut, Breadtalk, Donat JCO, A&W, dan penyewa tempatan yang lain.

Nagoya Hill Mall

Destinasi membeli-belah popular di Batam, Nagoya Hill Mall


Nagoya Hill Mall

Ia merupakan pusat membeli-belah yang paling sesak di Pulau Batam dan terletak betul-betul di tengah-tengah Nagoya.

Pusat membeli-belah ini dilengkapi dengan 21 buah pawagam, Foodcourt yang besar dengan gaya laluan bandar dengan pelbagai restoran seperti KFC, Seafood, Ayam Penyet, Fisherman, Fatmawati Fried Chicken, Mok toast, My Noodle, A&W, Soloria, Godiva Coffee dan banyak lagi.

Sebilangan penyewa yang menyebabkan Nagoya Hill dipenuhi ramai adalah Matahari, Hypermart, dan Ace Hardware.

Top 100 Jodoh atau Penuin

Top 100 antara pusat membeli-belah pada harga murah


Top 100 Jodoh atau Penuin

I merupakan salah satu pusat membeli-belah termurah yang boleh ditemui di Jodoh, berdekatan Nagoya. Berbanding dengan pusat-pusat membeli belah yang lain, Top 100 lebih menyasarkan kepada golongan pertengahan bagi menetapkan harga yang lebih murah dan berpatutan.

Tempat ini agak sunyi dengan munculnya pusat-pusat membeli-belah yang besar seperti batam DC Mall, Mega Mall dan Nagoya hill. Jenis-jenis barangan yang dijual adalah sama sahaja, malahan pada harga yang lebih murah.


Diamond City (DC) Mall

Pusat membeli-belah Batam dilengkapi dengan pelbagai jenis kedai yang menjual barangan pelbagai, seperti pakaian kanak-kanak, kasut, beg, minyak wangi, dan banyak lagi.


Lucky Plaza (Pusat jualan telefon bimbit) & Mymart (Pusat jualan Komputer)  

Seperti mana Jakarta memiliki pusat telefon bimbit khas iaitu Roxxi Mas, atau di Malaysia mempunyai Plaza Lowyat pulau Batam pula memiliki Lucky Plaza.

Plaza ini dipenuhi dengan ramai penjual yang menjual telefon bimbit terpakai, telefon bimbit baru, ditambah dengan sistem pertukaran, baucer dan juga aksesori.

Sebahagian kedai di sini mulai menjual telefon bimbit di plaza ini dan mengukuhkan lagi tempat ini sebagai pusat kepada telefon bimbit di pulau ini. Sebagai tambahan, terdapat juga penjual emas, barangan elektronik dan juga gedung pakaian.


SP Plaza  & Panbil Mall

terletak di kawasan perindustrian di rantau Mukakuning.

Penyewa utama pusat membeli-belah ini adalah Ramayana Department Store yang menguasai kira-kira 50% daripada ruang Panbill Mall, yang mana adalah setinggi tiga tingkat.

Selain daripada Ramayana, penyewa-penyewa lain adalah francais asing bertaraf antarabangsa KFC, Kharisma Book Store, Juwis Optical dan sebagainya.


Keindahan-Keindahan Yang Perlu Dilihat Di Batam

Tempat Menarik di Pulau Batam

Batam memiliki resort-resort yang terbaik dan mempunyai pemandangan terbaik


Kebanyakan tempat tempat menarik di Batam tawarkan kepada para pengunjungnya termasuklah resort-resort pantai yang baik, hidupan liar, landskap yang menakjubkan dan kehidupan malam yang eksotik.

Selain kemewahan biasa yang boleh ditemui, wujud juga beberapa tempat-tempat yang mana adalah sebahagian daripada mercu tanda pulau ini dan berbaloi untuk dikunjungi.


Masjid Agung Batam - Masjid Raya

Masjid Agung Batam – Masjid Raya


Mesjid Raya (Masjid Raya)

Antara tempat menarik di Batam yang wajib anda kunjungi adalah Mesjid Raya (Masjid Raya), sebuah masjid indah yang terletak di Pulau Batam. Ianya mempunyai senibina yang unik dan bercirikan islam moden.

Keindahan masjid ini diserlahkan dengan persekitaran yang nyaman dan tenang. Jika anda seorang muslim, ambil peluang anda untuk melakukan solat di sini.

Buddha Maha Vihara Duta Batam

Buddha Maha Vihara Duta Batam


Kuil Buddha Maha Vihara Duta Maitreya

Ia adalah satu tarikan utama di Batam sebagai salah satu kuil Buddha terbesar di Asia Tenggara.

Terletak di Batam Centre, kuil ini menempatkan sebuah patung Buddha serta dua patung yang lain akan Goddess of Mercy mengikut kepercayaan mereka.

Terdapat sebuah kedai cenderamata dan restoran berdekatan kawasan kuil tersebut.


6 Jambatan Lebuhraya Barelang

Jambatan Lebuhraya Barelang


6 Jambatan Lebuhraya Barelang

Sebenarnya adalah satu rangkaian jambatan yang menghubungkan pulau-pulau Batam.

Pemandangan dari kesemuanya adalah indah dan ramai pelancong melawat jambatan ini khusus untuk estetika dan mengambil gambar alam semulajadi pulau ini.


Perkampungan Pelarian Vietnam

boleh dikunjungi secara percuma di Pulau Galang.

Ianya merupakan rumah kepada ramai pelarian Vietnam yang melarikan diri dari daerah mereka antara tahun 1972 dan 2001 demi mendapatkan perlindungan di Batam.

Kerajaan Indonesia membenarkan mereka untuk menetap di rantau ini, di mana mereka membangunkan bandar mereka sendiri melalui pembinaan sekolah, hospital, tanah perkuburan dan kuil.

Apa yang masih tinggal dari gaya hidup mereka masih boleh dilihat utuh di tempat ini.


Resort-resort percutian di Pantai Nongsa

Boleh dikatakan adalah satu lagi pintu masuk ke Batam. Di sini pengunjung boleh menemui banyak resort, hotel, marina dan padang golf.

Batam View Resort, Turi Beach Resort dan Puri Jaya Resort juga terletak di sini.

Padang golf Tering Bay dan Palm Spring dan Lapangan Terbang Antarabangsa Hang Nadim, Batam terletak tidak terlalu jauh dari Nongsa.


HARRIS Resort Waterfront Batam

Menarik di Harris Resort terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Resort ini


Harris Resort Waterfront City

Ia merupakan antara kawasan peranginan yang terbaik di Pulau Batam. Terletak di bahagian pantai barat, resort ini merupakan tarikan utama kepada pelancong-pelancong dari Singapura.

Resort ini bukan sahaja terkenal dengan pantai tetapi juga untuk pelbagai aktiviti sukan padang dan sukan air yang ada di sana.

Ini termasuklah bermain ski air, bungee-jumping dan lain-lain lagi. Kebanyakan hotel di sini menawarkan rawatan spa dan khidmat mengurut yang terus-menerus membuatkan tetamu mereka teruja.


 

Penilaian Percutian Batam - [WATER SPROT]
Ski Kabel di Harris Resort Batam

Destinasi: Batam

Penerangan: Batam terkenal dengan pantai, hiburan malam dan pusat membeli-belah yang menawarkan aktiviti membeli-belah bebas cukai. Bustling Nagoya adalah bandar utama Batam. Resort kelas mewah di kawasan pantai Nongsa menawarkan padang golf dan sukan air, termasuk luncur angin, parasailing dan jet ski.

Penilaian Keseluruhan
3.8
 • Tempat Menarik
  (3.5)
 • Budaya & Sosial
  (3.5)
 • Menu Makanan
  (3.9)
 • Pilihan Penginapan
  (4.1)
 • Pengangkutan
  (4.2)
Sending
Penilaian Pengunjung
3.83 (23 Undi)
Kembali Ke Atas
Melancong.com.my Laman online panduan pakej percutian oleh Hadigo Travel And Tours Sdn Bhd [1114604D | MOTAC:7816 | MATTA:6429]

21
Hantar Mesej Perbualan

avatar
35 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
NzaJannatul AjilaS.B.pragashRoslan Abd. GhaniSuman Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
Roslan Abd. Ghani
Tetamu
Roslan Abd. Ghani

Assalamualaikum wr. wb.

Kalau saya pergi balik hari ke Pulau Batam ni, apakah tempat2 menarik yg saya boleh lawati dan singgah?

Nza
Tetamu
Nza

Di mana boleh saya dapatkan barang-barang untuk wedding? COntohnya, paper bag, doorgift dan sebagainya. Dan dimana toko-toko kain yang murah dan berkualiti?

Jannatul Ajila
Tetamu
Jannatul Ajila

hi, sekiranya ingin ke sana setiba di jeti ada ke tempat untuk sewa kenderaan ? rate?

S.B.pragash
Tetamu
S.B.pragash

Hello

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.