fbpx
default logo

40 Tempat Menarik di Kuching Sarawak Popular [PANDUAN LENGKAP]

tempat menarik di Kuching

Kebanyakan pelancong yang datang akan bertanya apa yang boleh dibuat di Kuching. Sebenarnya terdapat banyak tempat yang menarik yang boleh dilawati yang sangat sesuai bagi pasangan yang ingin berbulan madu mahupun keluarga yang ingin bercuti.

Kebanyakan orang yang sudah datang ke Kuching akan mengatakan ianya adalah tempat yang tidak aktif tapi jika anda mempunyai banyak masa yang terluang untuk melawat seluruh Kuching, terdapat banyak tempat-tempat yang menarik untuk diteroka dan dilawati.

Kuching adalah ibu negeri Sarawak dan juga lebih terkenal dengan dikenali sebagai pintu masuk kepada alam semula jadi Sarawak dan hidupan hutan yang lain.

Kuching juga adalah tempat yang sangat menarik dan popular untuk mencuba makanan tempatan Sarawak bagi penggemar makanan.

Perkara lain yang sangat popular bagi penduduk tempatan di sini adalah pergi membeli belah barang buatan tangan serta barang antik.

Di sini disenaraikan 7 tempat menarik di Kuching.


Pakej-Percutian-Promosi-Kuching-Sarawak


Menaiki Sarawak River Cruise

Sarawak River Cruise

Tempat Menarik di Kuching Sarawak

Jika terdapat pelancong yang ingin menikmati persekitaran ketika berada di atas feri, anda boleh mencuba Sarawak River Cruise ini.

Feri ini hanya boleh dijumpai di kawasan air utama Sarawak dimana anda dapat melihat feri yang besar sedang menunggu untuk membawa penumpang melalui sungai ini.

Apa yang anda boleh lihat di sini? Di permulaan perjalanan di atas feri ini, anda dapat melihat monumen popular, bangunan warisan, tempat pelabuhan kapal lama dan penduduk tempatan yang membawa sampan atau bot sebagai teksi untuk sesiapa yang ingin bergerak melalui air.

Sarawak River Cruise Tickets

Semakin jauh anda ke dalam, anda dapat melihat gaya hidup penduduk tempatan yang membuat rumah di tepi sungai dan cara hidup mereka setiap hari.

Feri yang biasa digunakan adalah sebuah feri yang besar dan anda akan di cas RM60-RM70 setiap orang untuk perjalanan selama sejam setengah. Terdapat juga feri yang lebih kecil dengan harga RM20-RM25 setiap orang.


Rahsia Yang Ada Di Muzium Sarawak

Muzium Sarawak

Anda mungkin fikir muzium sangat membosankan tetapi tidak bagi sesiapa yang datang ke muzium Sarawak yang terletak dekat dengan Hotel Merdeka di Dataran Kuching.

Muzium ini telah diiktiraf sebagai salah satu muzium terbaik di dunia. Ianya telah dibuka pada tahun 1891 dan ianya merupakan muzium tertua di Borneo.

Inside Muzium Sarawak

Jika anda seorang pakar sejarah atau seorang yang sangat meminati sejarah, anda boleh datang ke sini untuk mempelajari budaya orang Sarawak, tatu mereka dan banyak lagi.

Tempat ini adalah tempat permulaan yang paling terbaik dan masuk ke sini juga adalah percuma.

Untuk maklumat lanjut mengenai Muzium Sarawak anda boleh lihat disini.


Bazaar Utama dan Jalan Tukang Kayu

Bazaar Utama

Bazaar ini adalah salah satu tempat yang paling tua di Kuching di mana anda boleh dapatkan pelbagai jenis cenderamata dan barang lain buatan penduduk tempatan.

Bazaar Utama ini sangat dikenali oleh orang ramai dengan barangan kraftangan yang dibuat, barang antik serta kek yang sangat popular iaitu Kek Lapis Sarawak.

Masa yang sangat terbaik untuk datang ke sini adalah pada waktu pagi sehingga tengah hari. Kebanyakan kedai akan dibuka sehingga pukul 5 petang.

Kek Lapis Sarawak

Disini juga terdapat tikar Sarawak yang popular dan anda boleh dapat harga yang sangat berpatutan. Terdapat juga hotel budget yang baru bagi sesiapa yang ingin dapatkan tempat untuk berehat dengan harga yang murah.

Di belakang Bazaar Utama adalah Jalan Tukang Kayu yang menawarkan hotel budget murah, kedai kopi popular, restoran dan kafe serta kedai yang menjual barang kraftangan dan cenderamata.

Ramai penduduk tempatan yang datang ke sini untuk merasa makanan yang sangat enak dan terdapat beberapa restoran popular seperti Nasi Ayam Aladdin dan Pusat Kuil Penjaja yang terdapat makanan tempatan orang Sarawak.


Pasar Satok

Medan Niaga Satok Terkini

Jika anda yang datang ke Kuching pada hujung minggu, anda boleh datang ke Pasar Satok yang sangat popular dengan pelbagai gerai khemah yang dibuka di hujung minggu.

Barang yang dijual di sini seperti buah dan sayur-sayuran adalah yang terbaik dan sangat segar yang baru keluar dari ladang.

Anda juga boleh menjumpai paku pakis liar yang unik dan sayur eksotik untuk di makan. Ianya telah dibawa oleh penduduk yang tinggal di kawasan pendalaman.

Selain makanan mentah dan sayur-sayuran segar, terdapat juga barang buatan tangan sendiri yang dijual. Anda juga boleh mencuba ulat sago yang sangat popular dan menjadi makanan unik bagi orang Sarawak.

Terdapat juga haiwan peliharaan seperti arnab, anjing dan ikan boleh dijumpai di sini.


Taman Negara Gunung Gading

Taman Negara Gunung Gading

Gunung Gading inilah tempat yang sangat popular untuk melihat bunga terbesar di dunia iaitu Bunga Reflesia yang boleh membesar sehingga diameter 1 meter.

Tetapi hanya orang yang tertentu sahaja dapat melihat bunga ini kerana ia mengembang pada masa yang tidak menentu dan tidak mempunyai musim yang tetap bila ia boleh dijumpai.

Namun, waktu yang disarankan untuk datang adalah ketika waktu hujan kerana kemungkinan besar untuk bunga ini mengembang adalah sangat tinggi.

Bunga Raflesia ini mengambil masa 8-9 bulan untuk mencapai tahap matang dan hanya mengambil masa yang singkat untuk berbunga penuh iaitu selama 4-5 hari sebelum ianya mati.

Apabila ia mengembang, ia akan mengeluarkan satu bau yang sangat pelik untuk memerangkap serangga yang datang. Laluan hutan sudah tersedia untuk pelancong mendaki ke Gunung Gading untuk melihat bunga atau menikmati alam sekitar hutan ini.


Taman Negara Kubah

Taman Negara Kubah

Taman Negara ini juga adalah salah satu tempat yang menyimpan pelbagai rahsia dan penuh dengan hidupan liar dan tumbuhan hutan yang menarik.

Taman Negara ini juga sangat popular bagi penggemar bunga orkid kerana di sini terdapat pelbagai jenis orkid yang sukar dijumpai di tempat lain.

Pelbagai variasi orkid liar boleh di lihat dan menarik perhatian orang ramai yang datang. Binatang liar yang boleh dilihat di sini adalah seperti rusa, babi hutan, burung dan monyet.

Terdapat juga amfibia dan reptilia yang sangat pelik dan tidak boleh dijumpai di tempat lain. Taman Negara ini mempunyai 6 laluan hutan dan ianya membawa ke Gunung Serapi.

Anda boleh sampai ke sana dalam masa 5-6 jam. Pondok-pondok kayu akan disediakan di setiap checkpoint untuk pendaki yang mahu berehat sebentar.


Gua Fairy & Gua Angin di Bau

Gua Fairy & Gua Angin di Bau

Persamaan antara kedua-dua gua ini adalah ianya sebuah gua batu kapur yang sangat popular bagi sesiapa yang sukakan aktiviti ekstrem seperti rock climbing.

Gua Fairy mendapat nama bersempena struktur stalagmite di bahagian pintu masuk gua yang kelihatan seperti dewa bagi masyarakat orang cina.

Di dalam gua ini anda dapat melihat perbezaan yang ketara kecerahan cahaya matahari di pintu masuk gua dan semakin anda ke dalam, tiada cahaya yang dapat masuk. Anda akan melihat batuan-batuan gua seolah-olah bertukar warna dan seperti berada di dunia lain.


Bangunan Bersejarah di Kuching


Sebenarnya di Kuching Sarawak ada banyak lagi tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi.

Buktinya banyak peninggalan bangunan-bangunan lama yang boleh dijumpai di sini.

1. Bangunan Steamship Sarawak

Bangunan Steamship Sarawak

Dibina pada tahun 1930, sebelum ini adalah pejabat dan gudang daripada Syarikat Steamship Sarawak. Ia dibina semula dan sekarang mempunyai sebuah restoran, kedai makanan segera dan kedai runcit.

2. Square Tower

Square Tower

Dibina pada tahun 1879 sebagai kem tahanan untuk banduan, kemudiannya ditukar kepada kubu dan kemudian dewan tarian.

Tempat ini pada hari ini telah menjadi tempat pusat maklumat multimredia maklumat dan video teater yang mnyediakan info-info mengenai tempat pelancongan di Sarawak.

3. Pejabat Pos Besar

Pejabat Pos Besar Kuching

Bangunan 1931 ini menonjol megah dengan gaya neo-klasik dan tiang Corinthian. Berbeza dengan bangunan lain dimana muka bangunannya penuh dengan hiasan dengan gerbang separuh bulat, tiang hiasan dan arca, belakang bangunan yang kosong dan tak didekorasi.

Dinding parapet yang dalam direka bentuk untuk menyembunyikan akar. Serambi colonnaded iaitu tiang-tiang besar berfungsi sebagai koridor di hadapan bangunan. Tidak lama lagi bangunan ini akan dijadikan Muzium Seni Sarawak.

4. Menara Bulat

Dermaga Kuching

Dibina pada tahun 1886, bangunan ini dibina atas tujuan untuk berkhidmat sebagai kubu semasa dalam kecemasan. Sebaliknya, ia telah menjadi Dispensary dan telah digunakan oleh Jabatan Tenaga Kerja sehingga tahun 1980.

Ia kini menempatkan bahagian Jabatan Kehakiman. Menara Bulat adalah tempat strategik yang menyediakan pandangan bandar yang sangat baik.

5. Pavilion

Pavillion Sarawak Muzium Tekstil

Pada asalnya digunakan sebagai ibu pejabat perubatan, yang merupakan salah satu bangunan awam pertama dibina lebih daripada 2 tingkat tingginya.

Dibina dengan bingkai konkrit dan disokong oleh bakau (kayu bakau) cerucuk, ia juga mempunyai bumbung rata konkrit di mana penghuni di situ menggunakannya sebahgai kwasan lobi dan melihat matahari terbenam.

Bangunan ini telah dipulihara dan kini digunakan oleh Jabatan Muzium sebagai Muzium Tekstil mereka.

6. Kuil Tua Pek Kong

Pek Kong

Kuil ini dipercayai telah dibina oleh pendatang Cina dari Kalimantan, Indonesia. Kuil ini berada di hujung muara sungai Kuching yang berada di antara tempat kuil dan Mahkamah Lama Cina (kini Muzium Sejarah Cina), dengan Sungai Sarawak.

Banyak penambahan dan kerja-kerja pengubahsuaian telah dilakukan ke atas struktur asal. Dekorasi dinding arca naga dominan telah ditambah ke dinding pada awal tahun 1980-an.

7. Fort Margherita

Fort Margherita

Lokasi di Bazaar Utama yang terletak di seberang Sungai Sarawak, kota ini telah dinamakan sempena isteri Charles Brooke, Ranee Margaret. Terletak secara strategik di atas bukit, dengan pandangnya menghadap Kuching dan sungai.

8. Dermaga Kuching

Telah melalui beberapa transformasi sejak abad ke-9, daripada sebuah penempatan kecil bangunan sederhana kepada pelabuhan yang sibuk dengan gudang dan dermaga, dan hingga ke landskap pinggir sungai hari ini.

Semasa zaman Rajahs dan penjajah British, bot akan berlabuh di sepanjang kawasan dermaga Sungai Sarawak, yang dipenuhi dengan gudang, pejabat dan pasar. Pengembara dan kargo akan memulakan dan turun di dermaga ubtuk membuat pusat kegiatan dermaga semasa zaman kegemilangannya.

9. Rumah Mahkamah

Rumah Mahkamah telah dibina pada tahun 1874 untuk menjadi tempat semua pejabat kerajaan berkumpul dan menjadi pusat untuk semua majlis-majlis negeri.

Mesyuarat majlis Negeri telah diadakan di sini dari mesyuarat majlis kelima pada tahun 1878 sehingga tahun 1973. Sesuai dengan statusnya, ia adalah sebuah bangunan yang mengagumkan dengan bumbung (kayu besi) dan dihiasi dengan ukiran yang indah mencerminkan bentuk seni tempatan.

Ia kini menempatkan Mahkamah Tinggi, Mahkamah Majistret dan beberapa jabatan kerajaan. Kembali pada tahun 1847, ia adalah asalnya tapak sebuah ‘dakwah’ yang telah bertukar menjadi pejabat pentadbiran kehakiman.

Ia dibina semula pada tahun 1858 dan dua lagi bangunan telah diletakkan di tempatnya sebelum Rumah Mahkamah wujud.


Tempat Makanan di Kuching: 5 Popular


Kuching hanya dapat menggambarkan sebahagian kecil daripada ratusan budaya negeri Sarawak yang telah dibina oleh pelbagai etnik dan bangsa. Selain itu, melalui kedatangan pendatang dari luar menjadikan populasi etnik dan kaum di Sarawak semakin bertambah.

Apabila semakin banyak etnik yang ada, Sarawak juga telah berkembang dari segi makanan dan menawarkan banyak pilihan. Bandaraya Kuching telah menjadi salah satu tempat untuk anda mencuba pelbagai jenis makanan dari penduduk tempatan.

Di sini akan disenaraikan 5 destinasi popular bagi penggemar makanan.


1. Mee Kolok Pak Amit Café

Mee Kolok Pak Amit Cafe

Mee Kolok adalah satu hidangan yang sangat popular dan wajib di Sarawak. Jika anda datang ke Sarawak, sangat rugi jika anda tidak merasa mee kolok ini. Mee Kolok Pak Amit adalah salah satu mee kolok yang terbaik dan sangat popular di Kuching.

Mee kolok ini disedikan dengan kuah yang amat pekat dan sedap. Harganya juga sangat murah dan berpatutan.

Mee Kolok Pak Amit yang paling popular adalah mee kolok udang dengan udang bersaiz sederhana dan dengan tambahan sayur sayuran dan sebagainya menjadikan hidangan ini menu yang perlu dicuba bagi pelancong yang datang.


2. Top Spot Foodcourt

Top Spot Foodcourt

Kuching juga mempunyai menu makanan laut yang sangat terkenal dan paling sesuai untuk penggemar makanan laut. Foodcourt ini adalah medan selera yang terdiri daripada pelbagai jenis gerai yang menjual makanan laut.

Bagi anda yang ingin mencuba makanan yang enak dan sedap, anda perlu mencari gerai yang betul dan dapat memuaskan kelaparan anda.

Di tempat lain, makanan laut mempunyai harga yang mahal namun jika anda berada di medan selera ini, anda dapat lihat bahawa harga bagi makanan laut di sini sangat berpatutan.

Pelbagai jenis ikan yang anda boleh pilih di sini selain masakan sotong, ketam, udang, kerrang. Menu ayam dan daging juga boleh dijumpai di sini.


3. Fian Catering

Pian Catering

Pian Catering tidaklah begitu popular tetapi kedai ini menawarkan makanan yang berkualiti pada harga yang amat murah. Amat berbaloi bagi anda yang datang ke sini.

Menu untuk tengah hari juga sangat berbaloi dengan masakan tempatan dan kedai ini juga menyediakan makanan dari barat. Menu yang paling mendapat perhatian di sini adalah kepak ayam panggang yang dikatakan sangat sedap dan berperisa.

Ayam panggang ini diperap dengan menggunakan ramuan rahsia dan teknik untuk memanggang ayam ini sangat terbaik kerana rasanya masih kekal.


4. My Village Barok

My Village Barok

My Village Barok adalah salah satu tempat makan yang menjadi tumpuan masyarakat sekitar Kuching mahupun orang luar.

Ianya sangat popular bukan sahaja dari segi makanan malah ia juga berkonsepkan kampung. Pada waktu dahulu, anda perlu menaiki penambang jika ingin ke restoran ini dan ia menjadi keunikan kepada sesiapa yang datang.

Pada hari ini, jambatan telah dibina dengan keaslian restoran ini tetap terjaga dengan bangunannya yang dibina daripada kayu sepenuhnya.


5. RJ Ayam Penyet

Raja Ayam Penyet

Antara menu yang sangat popular di Sarawak adalah ayam penyet. Hidangan ini berasal dari Kalimantan yang amat sinonim dengan ayam penyet terbaik mereka.

Di Sarawak, RJ Ayam Penyet menyajikan ayam penyet terbaik bagi penggemar makanan ini. Kedainya mempunyai landskap yang ringkas seolah-olah warung di tepi jalan, namun cara pembuatan ayam penyet ini menenggelamkan rupa kedai ini.

Ayam penyet kedai ini mempunyai gandingan bahan yang amat serasi dan sambalnya yang sedap. Jika anda mengidam ayam penyet di Sarawak, anda boleh mencuba Raja Ayam Penyet ini.


Senarai Hotel di Kuching: 10 Popular


Jika anda ingin merancang untuk datang ke Kuching untuk melancong, sudah pasti anda inginkan tempat penginapan yang baik dan sangat selesa. Tetapi, adakah anda tahu hotel yang bagus dan yang terbaik?

Sarawak adalah rumah kepada hutan yang penuh misteri dan hidupan liar eksotik serta beberapa taman negara terbaik seperti Taman Negara Bako. Anda yang datang ke sini juga perlu melihat orang utan yang sangat terkenal.

Di sini akan disenaraikan hotel-hotel yang serta di mana lokasinya bagi anda yang berada di Kuching.


1. Hotel Imperial Kuching

Hotel Imperial Kuching

Lokasi: [Lihat Hotel] | Jalan Datuk Tawi Sli, Taman Seng Goon, 93250 Kuching, Sarawak


 

Hotel ini adalah sebuah hotel yang bertaraf 4 bintang dan sangat sempurna untuk semua pelancong yang datang walaupun anda bergerak secara berseorangan atau dalam kumpulan serta jika anda sedang bekerja atau ingin tempat untuk berehat.

Ianya terletak di lokasi paling strategic sepanjang Jalan Datuk Tawi Sli di tengah bandar Kuching.

Hotel ini juga berhampiran dengan pusat membeli belah Boulevard membuatkan ia menjadi pilihan utama kerana terdapat kedai yang dekat serta mempunyai hiburan yang ditawarkan.

Ingin membuatkan tetamu mereka selesa, mereka mempunyai bilik yang sangat selesa dengan 339 bilik dibahagikan dengan 6 kategori dalam gaya hotel klasik dengan warna yang neutral.


2. Hotel Butik Batik

Hotel Butik Batik

Lokasi: [Lihat Hotel] | 38, Jalan Padungan, 93100 Kuching, Sarawak


Hotel ini terletak di tengah-tengah bandar Kuching dan dikelilingi oleh kawasan pelancongan, hiburan dan komersial. Ia juga mempunyai 15 bilik yang besar direka untuk keselesaan tetamu.

Bilik ini mempunyai ruang yang cantik dan dilengkapi oleh LCD TV dengan siaran satelit. Terdapat juga tempat untuk meletakkan ipod dan speaker serta teh istimewa dan wifi percuma.

Pihak hotel telah menjadikan hotel ni sebagai tema batik dan anda dapat lihat corak batik di dinding bilik termasuk lantai, lampu, dinding kaca dan pintu utama hotel. Di hotel ini menyediakan menu Salmon Tarot, Bar Butik di bahagian pendaftaran dan jakuzi tertutup di bahagian luar.


3. Pullman Kuching

Pullman Kuching

Lokasi: [Lihat Hotel] | 1A Jalan Mathies, 93100 Kuching, Sarawak


Hotel Pullman Kuching sangat terkenal kerana lokasinya yang terletak di puncak tertinggi di Bandaraya Kuching. Hotel ini popular kerana pemandangan yang sangat cantik dari puncak tertinggi.

Hotel ini juga berada di tengah-tengah Bandaraya Kuching dan ini memudahkan pelancong yang datang. Mereka dapat bergerak ke destinasi-destinasi popular di sekitar bandaraya.


4. Hotel Lime Tree

Hotel Lime Tree

Lokasi: [Lihat Hotel] | 317, Jalan Abell, 93100 Kuching, Sarawak


Hotel Lime Tree ini tidak kelihatan begitu cantik jika anda lihat dari luar namun pengunjung hotel yang datang memberikan komen yang baik mengenai perkhidmatan dan keluasan bilik yang ada di hotel ini.

Pengunjung yang menginap di hotel ini telah memberikan komen yang positif terhada bar di bahagian bumbung yang dimiliki oleh hotel ini.

Hotel ini juga tidak jauh dari pelbagai tempat makanan yang mempunyai harga yang berpatutan. Bagi penggemar makanan, hotel ini boleh dijadikan tempat untuk menginap sebelum memulakan aktiviti jalan-jalan cari makan.

Hotel ini berdekatan dengan Jalan Padungan yang popular dengan kedai-kedai membuat roti di Kuching.


5. Hilton Kuching

Hilton Kuching

Lokasi: [Lihat Hotel] | Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak


Hilton adalah antara hotel tertua di Kuching dan ianya terletak bersebelahan Kuching Waterfront. Servis yang terdapat di hotel ini sangat berkualiti tambahan lokasi yang berdekatan dengan kawasan tengah bandaraya membuatkan ianya menjadi pilihan bagi pelancong yang datang.

Pemandangan dari hotel ini juga sangat baik kerana ia menjadi tempat yang terbaik untuk melihat pemandangan Sungai Sarawak dari jauh berbanding dengan hotel-hotel yang lain berdekatan dengannya.

Untuk aktiviti rekreasi yang boleh dilakukan, ia terdapat kolam renang dengan landskap yang sangat cantik serta mempunyai bar dan pusat senaman, kawasan tennis dan bilik sauna. Tambahan pula, hotel ini juga menawarkan servis urutan bagi pelancong yang inginkan sesuatu yang menyenangkan.


6. Citadines Uplands Kuching

Citadines Uplands Kuching

Lokasi: [Lihat Hotel] | 55, Jalan Simpang Tiga, Kenyalang Park, 93300 Kuching, Sarawak


Hotel ini menawarkan penginapan yang terbaik untuk pelancong yang datang dalam kumpulan yang besar kerana ianya sangat istimewa kerana menawarkan penginapan jenis apartmen.

Hotel ini terletak berdekatan dengan pusat membeli belah The Spring dan bilik-bilik yang terdapat bagi setiap unit apartmen yang disewa adalah besar dan bersih.

Selain itu, pusat hiburan juga terletak berhampiran dengan hotel ini dan mempunyai beberapa lokasi makanan tempatan yang anda boleh pergi apabila menginap di sini.


7. Resort Permai Rainforest

Resort Permai Rainforest

Lokasi: [Lihat Hotel] | 55, Jalan Simpang Tiga, Kenyalang Park, 93300 Kuching, Sarawak


Resort ini mempunyai jarak dalam 45 minit dari Bandaraya Kuching. Walaupun jauh dari bandaraya Kuching, resort ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri serta kelainan yang menjadikan ia sebagai tempat yang menarik untuk pelancong menginap.

Pelancong boleh menikmati suasana tepi laut dan kehidupan di tengah hutan hujan tropika pada masa yang sama.

Pelancong yang datang juga dapat memilih sama ada mereka ingin menginap di atas pokok kerana resort ini adalah satu-satunya penginapan di Sarawak yang menyediakan pilihan penginapan ini.


8. Hotel Riverside Majestic

Hotel Riverside Majestic

Lokasi: [Lihat Hotel] | 93756, Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak


Hotel ini memberikan layanan yang terbaik bagi pelancong yang datang. Ianya juga secara strategik terletak di tengah-tengah Kuching.

Ianya direka dengan mempunyai 18 tingkat yang penuh dengan bilik untuk perjumpaan sekali gus membuatkan ia sesuai bagi orang yang ingin mengadakan pertemuan.

Jika anda berada di dalam hotel ini, anda dapat melihat pemandangan Sungai Sarawak dari luar serta pemandangan bandar Kuching yang cantik. Anda juga boleh melakukan senaman seperti berjogging di sepanjang jalan kira-kira 1.7KM.

Anda yang ingin meneroka Kuching juga boleh melalui jalan ini kerana ia berhampiran dengan Muzium Cina, Kuil CIna Tua Pek Kong, Kubu Margherita dan tempat yang popular dengan kedai cenderahati.


9. Resort Damai Puri dan Spa

Resort Damai Puri dan Spa

Lokasi: [Lihat Hotel] | Teluk Penyuk Santubong, 93762 Kuching, Sarawak


Resort ini terletak berdekatan dengan Resort Rainforest Permai dan ia menawarkan kualiti penginapan sangat tinggi berbanding Resort Rainforest Permai.

Jika anda inginkan tempat yang tenteram tanpa gangguan orang ramai, tempat ini perlu menjadi pilihan anda kerana ia mengutamakan privasi untuk pengunjungnya.

Tambahan pula, Damai Puri ini juga mempunyai kemudahan yang menarik seperti kolam renang, gym, khidmat spa, gelanggang tennis dan banyak lagi membuatkan percutian anda menjadi lebih lengkap.


10. Ranee Boutique Suites

Ranee Boutique Suites

Lokasi: [Lihat Hotel] | Teluk Penyuk Santubong, 93762 Kuching, Sarawak


Hotel ini merupakan salah satu hotel yang baru terdapat di Bandaraya Kuching. Selepas ianya dibangunkan, ia telah menjadi semakin popular di kalangan pelancong yang datang kerana lokasinya yang terletak betul-betul di hadapan Kuching Waterfront dan berdekatan dengan pusat membeli belah Plaza Merdeka dan sangat sesuai bagi mereka yang suka membeli belah.

Hotel ini juga popular kerana pelancong dapat pergi ke tempat-tempat yang menarik berdekatan dengannya seperti Muzium Sarawak, Padang Merdeka, China Town dan kedai-kedai kek lapis Sarawak.


Panduan Bagi Pertama Kali ke Sarawak


Adat Resam &  Etika Masyarakat

Tarian-Sarawak

Seperti semua destinasi pelancongan muslim, menunjukkan kasih sayang dengan ciuman adalah tidak elok dan ia akan menyinggung perasaan orang semasa anda lawati suatu tempat.

Pakaian yang bersih yang menutupi badan dengan sempurna mesti dipakai apabila memasuki sebuah masjid dan kasut mesti ditanggalkan seperti dalam rumah orang Muslim.

Majoriti penduduk di Kuching adalah Kristian jadi ingat bahawa ada beberapa kedai-kedai akan ditutup pada hari Ahad.

Alkohol adalah tidak disukai di dalam masyarakat islam tetapi masih boleh didapati secara meluas kerana budaya Malaysia yang mengalu-alukan orang ramai dari semua lapisan masyarakat.

 

Penggunaan Wang Di Sarawak

Adat resam dan etika Sarawak

Ringgit Malaysia (MYR) ialah mata wang tempatan. Anda akan mempunyai banyak peluang untuk menukar wang memandangkan terdapat banyak bank-bank kaunter pertukaran.

Menukar duit di kawasan-kawasan membeli-belah tempatan menawarkan kadar yang lebih kompetitif berbanding di bank, hotel dan terutamanya, di lapangan Terbang.

Wang tunai adalah penting semasa berada di gerai & pasar seperti pasar Ahad atau bazar utama walaupun pelancong tidak perlu pergi jauh untuk mencari sebuah mesin ATM.

Perkhidmatan kad kredit adalah meluas diterima kedai seluruh gedung serbaneka, butik-butik mewah dan restoran antarabangsa.

Kebanyakan barang-barang Barat yang sering ada adalah seperti barangan elektrik, melainkan jika anda menyatakan mereka zon bebas cukai, jadi akan mempunyai harga yang sama, Walau bagaimanapun, hasil kraftangan tempatan seperti batik mempunyai nilai yang sangat baik di sini, seperti pakaian.

 

Cuaca Tropika Di Sarawak

Longhouse Sarawak

Kuching mempunyai iklim hutan hujan tropika yang tidak sangat panas tetapi lembap dan selalunya basah. Ia menerima purata lima jam cahaya matahari sehari dan bulan musim lembab adalah bulan November hingga hingga Februari.

Disebabkan itu anda dinasihati untuk membawa payung pada setiap masa semasa melawat kerana hujan boleh berlaku pada bila-bila masa. Di tengah-tengah tahun jerebu haba akan berlaku yang akan mengurangkan jarak penglihatan.

Musim kering adalah dari bulan Jun hingga Ogos apabila kerana kelembapan, suhu boleh meningkat kepada 42˚C dan membuatkan bandar destinasi menjadi kurang popular pada masa ini.

Masa yang terbaik untuk melawat adalah pada awal musim bunga daripada bulan Mac hingga Mei dimana terdapat cuaca dan jarak penglihatan yang lebih baik.

 

Pengangkutan di Kuching

Pengangkutan Air Sarawak


Baca Juga: Kampung Budaya Sarawak: Destinasi Mengagumkan di Kuching


Pengangkutan Bas adalah sukar di Kuching adalah disebabkan sistem dan bas-bas yang lama, tidak berhawa dingin dan peta adalah sukar untuk dicari.

Adalah lebih baik untuk duduk di bahagian penyambut bas supaya anda boleh bertanya soalan kepada pemandu mengenai destinasi tersebut.

Penyeluk saku biasa terdapat dalam bas-bas yang dan anda hendakalah sentiasa berjaga-jaga dengan barang-barang anda pada setiap masa.

Sistem pengangkutan awam yang lebih selamat dan mudah adalah bas ulang-alik yang berbumbung kuning. Berhati-hati dengan bas-bas yang menyalahi undang-undang kerana mereka tidak mempunyai jaminan insuran jika berlaku kemalangan dimana anda tidak akan dilindungi.

Teksi adalah agak mahal di Kuching dan anda perlu mengingatkan pemandu untuk menggunakan meter. Pelbagai pilihan hotel menyediakan bas mini teksi, yang setakat ini pilihan terbaik.

Walau bagaimanapun, perjalanan pergi dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KCH) lebih terkawal kerana teksi banyak yang menunggu di luar yang mempunyai harga tetap. Bas-bas mini dan bas-bas awam juga ada banyak di kawasan Lapangan Terbang.

Untuk destinasi di Sungai Sarawak, Sungai teksi menawarkan perkhidmatan harian di pelbagai tempat di sepanjang Kuching Waterfront. Ini adalah murah dan cara yang sangat santai untuk mendapatkannya di sekitar.


Penilaian Percutian Sarawak
Sarawak Culture Village

Destinasi: Sarawak

Penerangan: Sarawak adalah antara destinasi eksotik yang popular dan misteri. Pelbagai tarikan menarik destinasi dan budaya anda boleh temukan terutamanya di Kuching Sarawak.

Penilaian Keseluruhan
4.2
 • Tempat Menarik
  (4)
 • Budaya & Sosial
  (4.2)
 • Musim & Cuaca
  (4.7)
 • Menu Makanan
  (4.2)
 • Pilihan Penginapan
  (4.4)
 • Pengangkutan
  (3.8)
Sending
Penilaian Pengunjung
4.32 (47 Undi)
Kembali Ke Atas
Melancong.com.my Laman online panduan pakej percutian oleh Hadigo Travel And Tours Sdn Bhd [1114604D | MOTAC:7816 | MATTA:6429]

18
Hantar Mesej Perbualan

avatar
9 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
HadiShuenurul ehsanNorlizaHadi Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.