fbpx
default logo

8 Tempat Menarik Di Medan Indonesia Yang Popular [PILIHAN RARE]

Tempat Menarik di Medan

Tempat Menarik di Medan: Seperti yang diketahui umum, terutamanya rakyat Indonesia, Medan merupakan pintu masuk ke seluruh Sumatera Utara.

Dalam erti kata lain, untuk memasuki Sumatera Utara, seseorang itu perlu melalui Medan terlebih dahulu.

Medan, meskipun tidak begitu terkenal di kalangan masyarakat dunia, ia menawarkan kecantikan tropikal yang tiada tolok bandingnya di mana ia menawarkan kepelbagaian flora dan fauna hutan hujan penuh kesuburan, beberapa buah air terjun, gunung-ganang yang memukau serta kumpulan tasik-tasik yang indah.

Meskipun dengan ciri-ciri sehebat ini, sektor pelancongan di Sumatera Utara masih kurang memberangsangkan.


Sertai Percutian Menarik Medan

Pakej-Percutian-Medan


Namun demikian, ini pastinya tidak akan membantutkan keseronokan yang akan ditemukan di sini kerana, sesiapa sahaja yang datang ke sini akan dapat menikmati keindahan semulajadi asli di sini; bebas daripada aktiviti komersial berlebihan dan campur tangan manusia.

Apakah tempat menarik di Medan yang anda ketahui? Jika anda masih teragak-agak untuk mempertimbangkan Medan sebagai destinasi anda dalam lawatan seterusnya ke Indonesia, berikut merupakan 8 destinasi yang membolehkan anda berubah fikiran.


Tasik Toba Keagungan Medan

Clouds Scenic Sky Landscape Lake Toba Indonesia

Tasik ini adalah kira-kira 100 kilometer (62 batu) panjang, 30 kilometer (19 mi) lebar, dan sehingga 505 meter (1,657 kaki) dalam


Seperti sejarah bermulanya sesuatu lagenda, 7000 tahun dahulu, sebuah gunung berapi super telah meletup dengan dahsyatnya, meninggalkan sebuah kawah tasik sebesar dua kali ganda negara Singapura.Kemudiannya pula, di tengah-tengah tasik tersebut mulai terbentuk sebuah pulau yang dikenali sebagai Samosir. Tasik ini dikenali sebagai Tasik Toba, sebuah tasik yang kekal kelihatan cantik walau dari sudut apapun ia dipandang.

Meskipun wujud tasik seunik ini, majoriti pengunjung yang datang lebih menggemari kawasan puncak di utara, sebuah bandar penternakan ikan yang kecil yang dikenali sebagai Tongging – lalu mengabaikan keindahan tasik ini.


Tanah Tinggi Berastagi, Gunung Sibayak & Gunung Sinabung

Gunung Sibayak

Walaupun letusan terakhirnya lebih dari satu abad yang lalu, aktiviti geoterma dalam bentuk ventilasi stim dan mata air panas tetap tinggi di dan sekitar gunung berapi Sibayak ini | CC: Palma Bernardo


Berastagi merupakan lokasi percutian hujung minggu kegemaran masyarakat Medan. Ia merupakan tempat percutian luar bandar ke bandar yang menawarkan bekalan buah-buahan dan sayur-sayuran segar tak berkesudahan.

Selain itu, Berastagi juga menampilkan keindahan dua gunung berkembar iaitu Gunung Sibayak dan Gunung Sinabung. Jika anda sukakan cabaran lasak seperti mendaki dan meredah hutan, kedua-dua gunung ini amat sesuai untuk aktiviti sedemikian.

Pendakian ke Gunung Sibayak tidaklah sesukar yang disangka malahan pemandangannya juga amat mengagumkan.


Air Terjun Sipiso Piso

Powerful Sipisu Pisu waterfall in northern Sumatra Indonesia

Air terjun Sipisopiso terletak di Kabupaten Tanah Karo di Sumatera Utara


Daripada bukaan batu 120 meter di atas gaung Kabanjahe yang indah, mengalirnya salah satu air terjun paling tinggi di Indonesia. Air terjun ini dinamakan Sipiso Piso.

Ia dibentuk oleh sebuah sungai bawah tanah kecil dataran tinggi Karo yang meletus dari sebuah gua di tepi tasik Toba kaldera kira-kira 120 meter (360 kaki) ke paras tasik.

Air-Terjun-Sipiso-Pisoleo-sagala-1053395-unsplash

Air terjun Sipisopiso jatuh dari pembukaan di muka batu ke bawah


Sipisopiso adalah tarikan pelancong yang terkenal dan tempat menarik yang berdekatan menawarkan pemandangan indah musim gugur dan tasik.

Jika anda bertandang ke sini, anda pasti tidak akan terlepas merasai kesegaran apabila berada di bawah air terjun ini.

Malahan sebagai bonus, jika anda bernasib baik, anda berpeluang melihat kelibat lengkungan pelangi di bahagian bawah air terjun ini!


Air Terjun Sibolangit Dua Warna

Air-Terjun-Sibolangit

Air Terjun ini boleh dicapai melalui laluan darat, merentasi Perkhemahan Sibolangit | CC: Ronald Tagra


Pernahkah anda bermimpikan air terjun indah yang seolah-olah hanya wujud dalam dunia mimpi dan angan-angan sahaja?

Keindahan air terjun Sibolangit ini boleh dikatakan memiliki ciri-ciri yang serupa. Apa yang menakjubkan mengenai air terjun ini adalah, ia memiliki dua warna!

Bertandang ke sini, anda akan dapat melihat pemandangan air terjun suam putih mengalir jatuh ke dalam kolam kristal sejuk berwarna biru.

Pemandangan ini sebenarnya terhasil daripada kandungan sulfur yang kaya terdapat di sini, yang mana turun dari gunung Sibayak dan kemudiannya dilarutkan ke dalam tasik.

Ini pastinya destinasi mesti pergi yang anda tidak boleh lepaskan!


Tinggi Raja Ala Pamukkale Turki

Tinggi Raja Kawah Putih

Kawah Putih adalah mata air semulajadi yang mengeras untuk membentuk teres putih yang kaya dengan deposit kalsium karbonat | CC: Bg Ridho


Ini adalah tempat menarik di Medan yang sungguh unik. Tinggi Raja merupakan rahsia yang tersimpan dengan amat baik di Sumatera Utara.

Seperti mana Pamukkale di Turki, Tinggi Raja menawarkan keindahan yang luar biasa namun tersembunyi dari pengetahuan orang ramai.

Tinggi Raja merupakan mata air panas semulajadi yang telah mengeras membentuk titisan “salji suam” yang diperbuat daripada kalsium karbonat.


Bukit Lawang Eko Pelancongan

Bukit Lawang

Bukit Lawang dikenali sebagai tempat perlindungan haiwan terbesar orangutan Sumatran


Bukit Lawang semestinya adalah destinasi paling tepat untuk mereka yang menyukai eko-pelancongan. Pengunjung yang bertandang ke sini akan dapat mengintip salah satu ekosistem hutan hujan tropika yang paling kaya di dunia.

Di mana pengunjung akan dapat menemui sebuah bandar pelancongan kecil berhampiran dengan Sungai Bahorok yang juga merupakan tempat perlindungan haiwan terbesar bagi orang utan separa-liar Sumatera.


Tangkahan Langkat Medan Ala Tarzan

Tangkahan Langkat Medan

Terdapat 7 gajah terlatih di Tangkahan yang boleh didapati untuk trekking hutan | CC: Andrew H


Tangkahan boleh dikatakan telah membawakan konsep eko-pelancongan ke kelasnya yang tersendiri. Lokasinya lebih jauh untuk dicapai, namun apabila anda sudah berada di sini, anda akan rasai sendiri betapa anda telah menyelami ke dalam pusat Taman Negara Gunung Leuser.

Berkunjung ke Tangkahan bermakna menukarkan keselesaan hidup di kota dengan merasai sendiri beberapa hari kehidupan ala-ala Tarzan: menunggang gajah, meredah hutan, meneroka gua kelawar, dan lain-lain lagi. Itulah perasaan yang anda akan alami apabila ke Tangkahan ini.


Danau Linting & Deli Serdang

Danau Linting

Linting Lake adalah tasik vulkanik dengan saiz kira-kira 1 hektar dan ia mengandungi sulfur menyebabkan air berwarna kehijauan | CC: Iwan Van Wilan


Tidak terkecuali, Danau Linting adalah salah satu tempat menarik di Medan dan merupakan tasik hijau tosca yang terletak di antara tiga buah kampung di wilayah Deli Serdang.

Kawasan ini amat berbeza dari laluan yang biasa diterokai orang ramai, keindahan tasik yang ada adalah semulajadi seperti yang seharusnya, iaitu tanpa campur tangan manusia.

Tempat ini menjadi lokasi terbaik untuk beristirehat di waktu petang seperti berteduh di sebalik dusun pokok-pokok contohnya.


Berminat Melancong ke Medan?

Pakej-Percutian-Medan

Kembali Ke Atas
Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.

28
Hantar Mesej Perbualan

avatar
18 Comment threads
10 Thread replies
0
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Muhammad AmiruddinKrishnanhamizanJamaliah mahamudAzrul Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
Muhammad Amiruddin
Tetamu
Muhammad Amiruddin

Asslm dan selamat pg, saya akan ke medan pd 11/4-15/4 nanti.. Boleh tolong sebutkan harga pakej sy :[email protected]

Krishnan
Tetamu
Krishnan

Morning sir mohon sebutharga 4dewasa,3kanak mohon emailkan saya ke brestagi

hamizan
Tetamu
hamizan

saya akan ke medan pada 8 disember 2019 hingga 12 disember 2019. 4 dewasa 1 kanak. mohon emailkan saya sebutharga pakage medan kepada saya : [email protected]

Jamaliah mahamud
Tetamu
Jamaliah mahamud

Pakej utk 2 org.. Sila pm sya

Azrul
Tetamu
Azrul

Tlg bg sebut harga tuk 2 org pakej 4hari 3malam

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.