fbpx
default logo

Tempat Menarik Di Yogyakarta Indonesia: 20 Destinasi Popular [TERKINI]

tempat menarik di yogyakarta indonesia

Yogyakarta (sering kali juga dipanggil Jogja atau Yogya), yang terletak di tengah-tengah Pulau Jawa, Indonesia.

Merupakan sebuah bandar yang menarik, kombinasi yang unik dari kuil purba, sejarah, tradisi, budaya, dan fenomena semulajadi membuatkan Yogyakarta berbaloi untuk dikunjungi.

Bilangan tempat-tempat pelancongan yang hebat telah menarik pelancong tidak kira pelancong asing maupun pelancong tempatan.

Kepelbagaian majlis keagamaan dan kebudayaan pelbagai agama dan disokong oleh yang rakyat yang kreativiti artistik dan mesra membuatkan Yogyakarta menjadi tempat  pengalaman yang tidak dapat dilupakan.


Berminat Melancong Ke Yogyakarta?

Pakej-Percutian-Yogyakarta


Jarak di antara lokasi tempat-tempat tarikan adalah mudah dilawati dan amat menguntungkan kepada para pelancong yang ingin bercuti, dan segala-galanya adalah murah di Yogyakarta.

Berikut adalah tempat tempat menarik di yogyakarta indonesia yang harus anda lawati:

Kuil Borobudur

Kuil Borobudur

Borobudur, atau Barabudur adalah kuil Buddha Mahayana abad ke-9 di Kabupaten Magelang


Kuil Borobudur ini merupakan kuil Buddha yang terbesar di dunia. Beribu-ribu pelancong asing sanggup mengembara beribu-ribu batu hanya untuk melihat karya yang menjadi salah satu tujuh keajaiban dunia.

Kuil Borobudur akan menarik perhatian sesiapa yang melihatnya. Tokong Buddha yang menggagumkan ini  mengandungi pelbagai jenis teres enam persegi di mana tiga halaman pekeliling.

Dinding dihiasi dengan 2672 panel dan 502 patung Buddha.

Wall reliefs in Borobudur temple

Terdapat 1,460 ukiran di setiap panel di dinding yang boleh ditemukan


Stupa utama dan terbesar terletak di tengah-tengah dan dikelilingi oleh 72 lubang langkah yang di mana terdapat patung-patung Buddha.

Dikatakan bahawa pengunjung yang dapat pegang patung-patung dalam Stupa, akan mendapat harta yang banyak mengikut kepercayaan mereka.

Borobudur dibina di abad ke 8 dan 9.

Jadi, bangunan bersejarah ini telah berada di sana 300 tahun sebelum Kemboja di Angkor Wat dan 400 tahun sebelum terbinanya gereja besar di Eropah. Borobudur adalah sebuah tapak Warisan Dunia UNESCO.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Badrawati, Kw. Candi Borobudur, Borobudur, Kec. Borobudur, Magelang, Jawa Tengah, Indonesia

 • Tiket: $ 25 untuk pas sehari manakala tiket gabungan Borobudur & Prambanan atau Ratu Boko ialah $ 32 untuk satu entri

 • Waktu Operasi: 6:00 Pagi – 5:00 Petang

Malioboro Street

Jalan Malioboro

Jalan Malioboro terletak di paksi utara-selatan di antara Kraton Yogyakarta dan Gunung Merapi


Malioboro adalah satu kemestian yang harus dilawati di Yogyakarta.

Malioboro adalah perhimpunan pusat artis dari pelbagai universiti, anak-anak muda dan wanita, tempat perhimpunan untuk aksesori, tempat perhimpunan untuk pelancong dan tempat perhimpunan bagi penjual dan pembeli.

Malioboro tidak pernah kosong kerana dikunjungi pelawat dari pagi hingga ke malam.

Di Malioboro, anda boleh membeli pelbagai barangan yang terdiri daripada aksesori cantik, cenderahati unik, batik klasik, emas dan permata hingga perkakas rumah.

Malioboro

Malioboro Street menjadi tumpuan pelancong dan pengunjung tempatan pada waktu malam dan sangat meriah | CC: Jorge Franganillo


Untuk peminat cenderamata, Malioboro boleh menjadi tempat yang menyeronokkan untuk mencari cenderamata-cenderamata yang menarik.

Berjalan-jalan dan lakukan aktiviti tawar-menawar semasa membeli barang-barang yang dijual oleh penjaja jalanan akan menjadi satu pengalaman yang istimewa buat anda.

Pelbagai buatan tempatan cenderamata seperti batik, rotan hiasan, perak, kraftangan buluh, kulit boneka, blangkon, kenderaan kecil tradisional, aksesori, hingga rantai kunci, kesemuanya boleh ditemui dengan mudah.

Jika anda pandai tawar-menawar, barang-barang ini boleh diambil balik rumah dengan harga yang agak murah. Atau bagi penggemar makanan, Malioboro juga tempat yang tepat untuk menikmati masakan tempatan Yogyakarta.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Malioboro No.60-54, Sosromenduran, Gedong Tengen, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55271, Indonesia

Kuil Prambanan

Kuil Prambanan

Prambanan atau Rara Jonggrang adalah kompleks bait Hindu abad ke-9 


Kuil Prambanan adalah sebuah kuil Hindu yang tercantik di dunia.

Kuil Prambanan adalah salah satu tapak Warisan Dunia UNESCO. Kuil Prambanan adalah bangunan cantic yang dibina pada abad kesepuluh sewaktu pemerintahan dua raja iaitu Rakai Pikatan dan Rakai Balitung.

Ketinggian sehingga 47 meter (5 meter lebih tinggi daripada Kuil Brobudur), yayasan kuil ini telah memenuhi keinginan pengasas untuk menunjukkan kemenangan Hindu di Pulau Jawa.

Kuil ini terletak kira-kira 17 kilometer dari pusat bandar, antara kawasan yang kini berfungsi sebagai taman yang indah.

Amazing Prambanan Temple against sunrise sky. Indonesia

Prambanan juga telah dinobatkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO


Kuil Prambanan mempunyai tiga kuil utama dimana di kawasan utama, iaitu kuil Brahma, Vishnu, dan Shiva. Ketiga-tiga kuil tersebut adalah simbol Trimurti dalam kepercayaan Hindu.

Keindahan Prambanan pada sebelah petang ialah pemandangan matahari terbenam di kuil utama. Menakjubkan!

Anda akan merasa ketenangan Prambanan, apabila melihat matahari terbenam di sini. Dan suasana yang sunyi akan membuatkan anda terpesona dan kagum. Jangan lupa untuk mengambil gambar buat masa ini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Raya Solo – Yogyakarta No.16, Kranggan, Bokoharjo, Kec. Prambanan, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55571, Indonesia

 • Tiket: $ 18 untuk pas sehari manakala tiket gabungan Borobudur & Prambanan atau Ratu Boko ialah $ 32 untuk satu entri

 • Waktu Operasi: 6:00 Pagi – 5:00 Petang

Pantai Parnagtritis

Pantai Parangtritis

Pantai Parangtritis hanyalah 27 km dari pusat kota Jogja dan terkenal dengan pemandangan matahari terbenam yang romantik | CC: YSINB


Parangtritis adalah pantai yang indah, alunan ombak dan angin yang kuat memukul badan.

Pantai Parangtritis sangat berkait dengan legenda Ratu Kidul (Queen of South). Ramai orang Jawa percaya bahawa Pantai Parangtritis adalah nasib Ratu Kidul kerajaan ajaib yang menguasai laut Selatan.

Pantai paling popular di Yogyakarta ini menyediakan pelbagai kemudahan seperti tempat tinggal, masjid, tandas awam, makan, pemantau pasukan pantai.

Pelancong juga boleh mencuba sukan yang merangsang Safaris seperti memanjat, paragliding dan gliding gantung di pantai ini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Pantai, Parangtritis, Kretek, Bantul Regency, Special Region of Yogyakarta 55772, Indonesia

Kaliurang

Pemandangan dari Kaliurang

Kaliurang bermaksud ‘Sungai Udang’ terletak di Desa Hargobinangun, Kecamatan Pakem, Sleman


Terletak 28 kilometer dari bandar Pusat Yogyakarta, Kaliurang kini mempunyai kebudayaan yang mempesonakan dan kawasan pelancongan semula jadi yang menjadi tempat yang menyeronokkan untuk rekreasi keluarga.

Pemandangan Gunung Merapi memberikan sensasi yang khas di kawasan ini.

Gunung ini juga akan dilindungi dengan kabus ketika anda datang untuk melihatnya.

Di sebelah Barat Bukit Plawangan sepanjang 1,100 meter, perjalanan merentas negara, melalui laluan tanah yang dirangka dengan pokok dan cerun-cerun hijau, dan siri 22 gua sebagai harta yang ditinggalkan pihak kolonial Jepun adalah beberapa keunikan pelancongan semulajadi di Kaliurang.

Selain keindahan alam semula jadi, Kaliurang juga mempunyai beberapa bangunan bersejarah.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Kaliurang Selatan, Kaliurang, Srumbung, Magelang, Central Java 56483, Indonesia

Keraton Yogyakarta

Keraton Yogyakarta

Senibina Jawa Keraton unik yang terdapat di Yogyakarta


Antara tempat menarik di Yogyakarta Indonesia yang anda harus kunjungi adalah Keraton. Keraton Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat atau sekarang ini lebih dikenali dengan nama Istana Yogyakarta ialah pusat budaya Jawa, muzium hidup yang terletak di kawasan khas Yogyakarta.

Bukan sahaja menjadi tempat untuk raja dan keluarganya tinggal, Istana juga adalah tempat arahan utama perkembangan budaya Java, serta pengawal budaya.

Di sini pelancong boleh belajar dan melihat secara langsung bagaimana budaya Jawa masih hidup dan masih dikekalkan.

Terdapat banyak perkara yang boleh dilihat di Istana Yogyakarta, seperti aktiviti hamba-hamba di Istana yang akan melakukan kerja ataupun melihat koleksi harta istana.

Koleksi akan disimpan dalam kotak kaca yang dipaparkan di pelbagai bilik daripada seramik dan barangan kaca, senjata, gambar-gambar, miniatur dan replika, hinggalah kepada pelbagai jenis batik dan proses membuatnya.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Rotowijayan Blok No. 1, Panembahan, Kecamatan Kraton, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta, Indonesia

 • Tiket: 12,500 rupiah per orang ditambah 1,000 rupiah untuk bayaran kamera

 • Waktu Operasi: Sabtu-Khamis 08:00-14:00, Jumaat 08:00-12:00 | Tutup pada hari upacara

Taman Sari

Taman Sari Yogyakarta

Istana Air Taman Sari, juga dikenali sebagai Taman Sari, merupakan tapak bekas taman kerajaan Kesultanan Yogyakarta


Taman Sari ini juga merupakan tempat menarik di Yogyakarta Indonesia mempunyai ceritanya tersendiri. Dikenali sebagai Istana Air Taman Sari adalah tapak sebuah bekas Taman Diraja Kesultanan Yogyakarta.

Ia terletak kira-kira 2 km ke selatan Keraton, Yogyakarta, Indonesia.

Dibina pada pertengahan abad ke-18, Taman Sari mempunyai pelbagai fungsi, seperti tempat rehat, bengkel, tempat meditasi, kawasan pertahanan dan tempat persembunyian.

Taman Sari

Taman Sari ini dulunya merupakan tempat permandian para permaisuri dan ratu | CC: Jorge Franganillo


Taman Sari terdiri daripada empat kawasan yang berbeza: sebuah Tasik buatan yang besar dengan pulau-pulau dan astaka yang terletak di Barat, sebuah kompleks mandi di pusat, kompleks pondok dan kolam di Selatan, dan sebuah tasik kecil di Timur.

Hingga kini hanya pusat mandi kompleks adalah yang dijaga dengan baik.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Wisata Taman Sari Jalan Tamanan, Patehan, Kecamatan Kraton, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55133, Indonesia

 • Tiket: 15,000 rupiah per orang

 • Waktu Operasi: Sepanjang Hari dari 09:00 Pagi -15:00 Petang

Pasar Beringharjo

Pasar Beringharjo

Pasar Beringharjo antara pasar yang tertua di Keraton Yogyakarta


Tempat ini menjadi tempat  kegemaran ketika mencari kedai cenderamata di Yogyakarta.

Beringharjo terkenal dengan syurga cenderahati yang unik dan murah seperti pelbagai jenis batik, ukiran kayu, beg dan kasut, semuanya ada di sini.

Jika anda ingin membeli batik, Beringharjo adalah tempat terbaik kerana himpunan koleksi yang lengkap, bermula daripada kain batik untuk pakaian, batik diperbuat daripada bahan-bahan kapas dan sutera, dengan harga yang berjumlah puluhan ribu hingga satu juta rupiah.

Koleksi kain batik terdapat di bahagian utara dan barat di pasar, manakala koleksi pakaian batik boleh didapati hampir di mana-mana di bahagian barat pasar ini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Margo Mulyo No.16, Ngupasan, Kec. Gondomanan, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55122, Indonesia

Kampung Wijilan

Makan di Kampung Wijilan

Keunikan dan Kenakkan Masakan di Kampung Wijilan


Wijilan adalah kawasan yang paling terkenal sebagai Pusat Gudeg. Wijilan terletak tidak jauh dari Keraton Yogyakarta dan boleh dikunjungi oleh becak (teksi) atau 10 minit berjalan kaki.

Terdapat lebih daripada 17 gudeg restoran di Wijilan. Gudeg adalah masakan tradisional Yogyakarta. Gudeg menjadi menu utama bagi orang-orang yang melawat Pulau Jawa.

Gori (nangka muda) dimasak bersama dengan santan dan rempah-ratus. Gudeg biasanya dihidangkan dengan telur, ayam, tauhu, tempeh dan santan yang memberikan sensasi yang istimewa apabila anda makannya.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Wijilan, Wijilan, Wijimulyo, Nanggulan, Kabupaten Kulon Progo, Daerah Istimewa Yogyakarta 55671, Indonesia

Zoo Gembira Loka

Zoo Gembira Loka

Zoo Gembira Loka memiliki spesis istimewa Burung Black Lory


Zoo terbesar di Pulau Jawa, dengan pelbagai flora dan fauna yang anda boleh belajar tentang kehidupan dan habitatnya.

Juga antara tempat menarik di Yogyakarta Indonesia yang anda harus kunjungi. Mengandungi pelbagai spesis dari seluruh dunia, seperti  orang utan, Gajah Asia, chimpanzees, harimau, dan sebagainya. Zoo Gembira Loka merupakan tarikan utama pelancong di Yogyakarta.

Zoo Gembira Loka agak teruk dimusnahkan oleh gempa bumi yang menggegarkan Kota Yogyakarta pada tahun 2004. Walau bagaimanapun, selepas pengubahsuaian Zoo Gembira Loka masih lagi menjadi tempat kegemaran pelancong.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Kebun Raya No.2, Rejowinangun, Kec. Kotagede, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55171, Indonesia

 • Tiket: Rp30.000 – Rp35.000 per orang

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:30 Pagi – 5:30 Petang

Goa Jomblang

Jomblang Cave

Jomblang adalah sebuah gua menegak dengan hutan purba tebal di dalamnya. Hutan dengan tumbuh-tumbuhan yang berbeza dari tanah di atasnya | CC: Thomas Fuhrmann


Gua Jomblang terkenal dengan cahaya syurga yang turun ke situ. Gua ini dikatakan telah dibentuk oleh hutan yang runtuh disebabkan oleh gempa bumi, membentuk lubang 200 meter ke dalam tanah.

Cahaya menembusi secara langsung ke dalam lubang di situ pada kira-kira waktu tengahari. Untuk masuk ke dalam lubang, anda akan dilepaskan melalui sistem tali kira-kira 90 meter ke bawah.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jetis Wetan, Pacarejo, Semanu, Gunung Kidul Regency, Special Region of Yogyakarta 55893, Indonesia

 • Tiket: Didatangkan dengan pakej 500,000 ke 600,000 rupiah per orang | Yuran lawatan ini termasuk Peralatan Caving, Insurans, Pemandu Pelancong, Minum & Makan Siang

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 08:00 Pagi – 2:00 Petang

Taman Negara Kalibiru

kalibiru

Kalibiru adalah puncak bukit yang menawarkan pemandangan kawasan dan kawasan desa sekitarnya


Kalibiru adalah sebuah taman yang dianjurkan oleh penduduk tempatan yang menarik perhatian orang ramai melalui media sosial kerana landskapnya yang cantik.

Ciri-ciri yang paling unik adalah sebuah pelantar kayu kecil yang menghadap ke pergunungan dan kehijauan hutan hijau di bawah.

Kalibiru terletak kira-kira 1 – 2 jam memandu dari Barat bandar, berhampiran Banjaran Gunung Menoreh.

Fakta yang menarik: Taman ini dibina sepenuhnya oleh warga tempatan dimana kawasan yang telah tiada kehijauan yang disebabkan oleh aktiviti pembalakan dan pembersihan minyak sawit.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Kalibiru, Hargowilis, Kokap, Kulon Progo Regency, Special Region of Yogyakarta 55653, Indonesia

 • Tiket: Rp 5.000 pada hari biasa dan Rp 10.000 pada hujung minggu. Beberapa tempat foto dan aktiviti lain memerlukan wang tambahan lain

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 6:00 Petang

Gunung Berapi Merapi

Gunung Berapi Merapi

Ia adalah gunung berapi paling aktif di Indonesia dan telah meletus sejak 1548


Gunung Merapi meletus pada tahun 2006 dan sekali lagi pada tahun 2010 dan masih aktif.

Untuk pelancong yang sukakan cabaran, gunung berapi boleh dipanjat sehingga ke lava! Semasa mendaki, anda akan berhenti pada dua lava yang membentuk Gaung, diukir oleh letusan tersebut dan Muzium Hartaku Sisa (‘saki baki barang-barang’), yang memaparkan barang-barang yang rosak disebabkan oleh letusan tersebut.

Anda juga boleh mencari jam yang berhenti pada masa yang tepat hasil dari letusan. Untuk pendaki baharu, cara yang terbaik untuk melihat gunung berapi adalah melalui trek matahari terbenam.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Dusun 2, Suroteleng, Selo, Boyolali Regency, Central Java, Indonesia

 • Tiket: Rp 5.000 pada hari biasa dan Rp 10.000 pada hujung minggu. Beberapa tempat foto dan aktiviti lain memerlukan wang tambahan lain

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 6:00 Petang

Teater Wayang Jawa

Teater Wayang YogyakartaTeater Wayang Jawa


Wayang adalah perkataan Jawa untuk persembahan teater dengan bayang-bayang boneka. Persembahan ini biasanya diiringi oleh orkestra dan diiktiraf secara rasmi oleh UNESCO sebagai karya lisan dan Warisan kemanusiaan.

Jangan lepaskan salah satu unik ini di Indonesia semasa anda berada di Yogyakarta!


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Pangurakan No.6, Ngupasan, Kec. Gondomanan, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55122, Indonesia

 • Tiket: Rp 20.000 untuk seorang dan percuma pemandu pelancong

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 09:00 Pagi – 4:00 Petang

Pantai Timang

Timang Beach

Pantai Timang terletak di antara pantai Siung dan Sundak di Gunungkidul | CC: Pandora Voon


Semua orang tahu bahawa rantau Gunungkidul adalah rumah kepada kawasan pantai yang paling indah di Yogyakarta, termasuk pantai Timang, yang terletak 35 kilometer dari selatan Wonosari.

Ia mempamerkan satu set ombak yang memenuhi gelombang putih yang berhempas ke batu karang dan tebing.

Pengunjung boleh menguji keberanian mereka dengan melalui Pulau Panjang Watu di dalam kayu ‘kabel cart’ diikat pada sistem tali yang tidak dibuat dengan kabel keluli yang biasa, tetapi dengan tali kain!

Pada asalnya digunakan sebagai pengangkutan oleh nelayan tempatan Udang Galah, keberanian anda cukup untuk bertahan dengan berayun-ayun di atas gelombang ombak yang  boleh juga membawa balik Udang Galah untuk makan malam!


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Pantai Sel. Jawa, Pantai, Purwodadi, Tepus, Kabupaten Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55881, Indonesia

 • Tiket: Harga menaiki Gondola adalah Rp 150,000 per sesi sementara jambatan suspensi adalah Rp 100.000.

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 06:00 Pagi – 06:00 Petang

Gumuk Pasir Parangkusumo

Gumuk Pasir Parangtritis Yogyakrata

Aktiviti sukan ‘Sandboarding’ di Gumuk Pasir Parangtritis Yogyakrata | CC: Hendrojkson


Melihat matahari  terbenam seperti anda berehat di bukit-bukit Pasir dengan jari kaki anda dilunjurkan ke bawah pasir, seperti angin yang menenangkan yang mengukir corak sekata sepertimana mata anda dapat melihat.

Di sini, masa masih berdiri dan anda lupa bahawa anda berada di tengah-tengah Tanah Jawa. Mahu mencuba sandboarding?

Menyelamatkan diri daripada merancang perjalanan yang mahal untuk pergi ke Afrika atau Timur Tengah. Perjalanan di Yogyakarta adalah alternatif yang lebih mudah.

Gumuk Pasir Parangkusumo

Gumuk Pasir Parangkusumo memilik pantai luas yang sangat cantik


Anda juga boleh menyewa ATV, dan bukannya unta, terdapat juga kuda sewa.

Dan anda juga boleh mengambil gambar-gambar pra-perkahwinan di sini (ramai pasangan yang dating ke sini untuk mengambil gambar yang cantik) – Gumuk Pasir Parangkusumo mempunyai pemandangan photogenic yang unik yang jarang ditemui di tempat lain di Indonesia ini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Pantai Parangkusumo RT. 1, Grogol 10, Kretek, Parangtritis, Pantai, Parangtritis, Kec. Kretek, Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55772, Indonesia

 • Tiket: Harga Rp5.000 hari biasa. Hujung Minggu Rp10.000.  Sandboarding + Guide Rp100.000. Sandboarding tanpa panduan Rp70.000

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 06:00 Petang

Luweng Sampang

Luweng Sampang

ALuweng Sampang merupakan air terjun fotogenik melalui batu-batu karst terhancur


Di sini, anda akan menghargai garisan berkontur yang dibentuk  daripada lapisan batu-batu yang telah  disusun beribu-ribu tahun yang lalu, telah dibentuk indah oleh kuasa air, terus berjalan dan membentuk lengkung yang menyerupai lurah dari Colorado.

Celup kaki anda dan berenang di tempat sejuk, air yang menyegarkan terus dari gunung Banjaran Gunung Sewu. Dengan perasaan ingin tahu anda jadi terokailah bilik-bilik dan terowong yang tersembunyi di sebalik tabir air.

Tidak seperti kebanyakan tempat seperti ini, Luweng Sampang sangat terpencil jadi anda tidak perlu membayar yuran masuk, maupun sumbangan untuk mengekalkan dan menyelenggaranya lagi.

Jadi luangkan masa anda untuk melawat tempat yang indah ini untuk beberapa masa sementara yang anda masih ada untuk melawat tempat yang indah ini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jl. Juminahan, Sampang, Mongkrong, Sampang, Gedang Sari, Kabupaten Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55863, Indonesia

 • Tiket: Harga Rp10.000 untuk seorang

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 06:00 Petang

Goa Pindul

Goa Pindul Yoyakarta

Gua Pindul adalah gua yang dibentuk oleh karst dengan sungai bawah tanah yang terletak kira-kira 7 kilometer di selatan pusat bandar Wonosari


Bosan terapung atas taman tema air yang biasa? Anda perlu cuba sungai malas di Goa Pindul dan merupakan tempat menarik di Yogyakarta Indonesia menjadi tumpuan aktiviti pelbagai.

Jamu mata anda dengan keindahan stalactites dan stalagmite formasi batu yang diukir pada dinding lebih beratus-ratus tahun yang lalu, beberapa bilik dengan ciri-ciri yang unik seperti stalactite terbesar ke-4 di dunia, ataupun formasi batuan stalactite yang dipercayai mempertingkatkan ‘keperibadian’.

Perhatikan bagaimana air sungai biru yang datang bertentangan dengan batu kapur coklat yang bertindak sebagai dinding, dengan percikan hijau lumut dan paku-paku sebagai hiasan yang diterangi oleh cahaya matahari yang berseri-seri melalui rekahan dan lubang-lubang daripada atas.

Pengunjung yang mencari tempat yang menggoncang adrenalin dialu-alukan untuk mencuba lompat dari batang pokok setinggi enam meter ke lagun!

Tidak cukup mencabar buat anda? Cuba alternatif yang lebih ekstrem, berakit di Gua Kalisuci dengan arus sungai yang deras melalui halangan berisi batu.

Anda masih boleh membuat aktiviti yang ekstrem ini tanpa melepaskan pandangan menakjubkan sepanjang air Sungai Gua!


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jeruk, Kepek, Kec. Wonosari, Gelaran II, Bejiharjo, Kec. Karangmojo, Kabupaten Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55891, Indonesia

 • Tiket: Harga Rp4.000 untuk seorang

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 05:00 Petang

The Lost World Castle

The Lost World Castle

 Terletak di kawasan lereng Gunung Merapi yang terletak di Dusun Petung, Desa Kepuharjo Cangkringan


Disini, sangat mudah untuk anda tersesat didalam keunikan dunia magik dan anda akan terlupa bahawa anda sebenarnya berada di Yogyakarta.

Bagi anda yang gemarkan destinasi percutian yang sangat sesuai untuk anda upload gambar masuk kedalam Instagram, The Lost World Castle merupakan destinasi yang wajib anda kunjungi.

Apa kata kalau anda menaiki takhta di Iron Throne dan serlahkan sisi Queen Cersei atau Daenerys anda? Breaker of Records, Taker of Awesome Photos, Mother of Filters, dan lain-lain lagi gelaran untuk anda miliki ada disini.

Rasa tak cukup menarik? Jom terokai Hobbit House, Paradise Gate dan juga 3D Gallery. Anda pastinya takkan jemu bila berada disini.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Petung, Kepuharjo, Cangkringan, Sleman Regency, Special Region of Yogyakarta 55583, Indonesia

 • Tiket: Harga Rp25.000 untuk seorang dan percuma untuk kanak-kanak 5 tahun ke bawah

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 07:00 Pagi – 06:00 Petang

Sinden Beach & Kalong Island: Suspension Bridge

Sinden Beach dan Kalong Island

Pulau Koaba, yang juga dikenali sebagai Pulau Kalong (Fruit Bat Island), adalah pulau bulat rendah yang berukuran 500 meter | CC: Amrilio


Sedang mencari destinasi sesuai untuk anda cabar tingkatan adrenaline anda? Tiada tempat yang lebih menarik selain daripada Sinden Beach & Kalong Island : Suspension Bridge.

 Sinden Beach bukanlah satu destinasi romantik tipikal dengan pasir yang memutih, tapi ia lebih kepada destinasi yang lebih lasak kerana ia mempunyai sebuah bukit tinggi berhampiran dengan laut.

Sinden Beach

Pantai Sinden kini merupakan salah satu destinasi paling digemari pelancong daredevils | CC: Fadhlanur Ramadhan


Anda juga boleh menerokai Kalong Island, yang merupakan sebuah pulau terumbu karang yang tidak terusik dan dipenuhi dengan spesis flora liar dengan cara merentasi sebuah jambatan gantung dimana dibawahnya anda boleh melihat ombak yang menggila.

Sebaik sahaja anda cuba untuk merentasi jambatan ini, bayu laut yang berhembus yang kadangkala agak ganas pastinya akan membuatkan anda melangkah dengan penuh berhati-hati.


 • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Jepitu, Girisubo, Kabupaten Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55883, Indonesia

 • Tiket: Pantai – Rp.6.000 (kira-kira USD 0.45) | Jambatan Suspensi  – Rp.25,000 (kira-kira USD 1.87)

 • Waktu Operasi: Sepanjang hari dari 06:00 Pagi – 05:00 Petang


Ikut Kami Melancong Ke Yogyakarta!

Pakej-Percutian-Yogyakarta


Penilaian Percutian Yogyakarta
Timang Beach

Place Name: Yogyakarta

Place Description: Yogyakarta (sering disebut "Jogja") adalah sebuah kota di pulau Jawa Indonesia yang terkenal dengan seni tradisi dan warisan budayanya. Kompleks diraja atau kraton abad ke-18 yang mengagumkan, merangkumi istana Sultan yang masih hidup.

Overall
4.2
 • Tempat Menarik
  (4.3)
 • Budaya & Sosial
  (4.4)
 • Musim & Cuaca
  (4.1)
 • Pilihan Penginapan
  (4.3)
 • Pengangkutan
  (3.9)
Sending
User Review
4.92 (12 votes)

 

Kembali Ke Atas
Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.

22
Hantar Mesej Perbualan

avatar
22 Comment threads
12 Thread replies
0
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
muhammad aidil iqhwanRatnaMuniraSh.SalbiahHadi Recent comment authors
  Langgan  
Terbaru Lama Popular
Maklumkan saya
muhammad aidil iqhwan
Tetamu
muhammad aidil iqhwan

boleh email pakej 5hari 4malam?

Ratna
Tetamu
Ratna

Hai bo roger rm pakeha 5hari 4 mlm

Munira
Tetamu
Munira

Hye boleh emailkan saya pakej ke jogja 5 hari 4 malam

Sh.Salbiah
Tetamu
Sh.Salbiah

Bolh email pakej 4hari 3.malam

Anis
Tetamu
Anis

Boleh email saya pakej honeymoon ke jogja 4h3m

Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.