fbpx
default logo

15 Tempat Menarik di Pulau Perhentian & Aktiviti Menarik [PANDUAN]

Tempat Menarik di Pulau Perhentian


Apakah tempat menarik di  Pulau Perhentian dan apakah aktiviti popular yang ada disini? Pulau Perhentian terdiri daripada dua pulau utama iaitu Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar.

Pada zaman dahulu, pulau-pulau ini menjadi tempat-tempat perhentian para pedagang yang berlayar di antara Malaysia dan Bangkok, dari situlah nama Perhentian diberikan kepada pulau-pulau ini.


Pakej-Pulau-Perhentian


Aktiviti utama pelancong di sini adalah snorkeling dan menyelam. Namun begitu, semakin ramai pelancong yang datang dan pelbagai aktiviti baru diadakan disini seperti juga permainan sukan.

Pulau Perhentian sering menjadi destinasi percutian bagi backpacker kerana terdapat banyak pilihan chalet bajet yang disediakan di sini. Rata-rata pelancong Malaysia melancong ke Pulau Perhentian untuk berehat pada cuti musim sekolah. Pada waktu ini biasanya chalet-chalet dan hotel di Perhentian pastinya sentiasa penuh. 


Apa Ada Pada Pulau Perhentian Besar?


Percutian Pulau Perhentian

Pemandangan Pulau Perhentian Besar | CC: Phalinn


Pulau Perhentian Besar ialah lokasi utama percutian di sini. Terdapat banyak resort menarik yang menawarkan berbagai paket untuk pelancong terutama pakej snorkeling dan juga scuba diving.

Di sini juga terdapat beberapa operator pelancongan yang menawarkan kursus scuba diving termasuk kursus penuh bagi mendapatkan sijil PADI bagi sesiapa sahaja yang berminat untuk menyelam ke kawasan yang lebih dalam dan menarik.

Peta Pulau Perhentian

Peta Pulau Perhentian


Jika anda sekadar ingin berehat dan menikmati keindahan di Pulau Perhentian, anda tidak perlu risau.

Hampir semua resort terletak di kawasan pantai menarik yang ada di pulau ini. Jika anda ingin bersiar-siar di sekitar pulau, ada jalan-jalan kecil yang menghubungkan beberapa resort berdekatan.

Untuk melihat keindahan pulau, lebih mudah jika menggunakan perkhidmatan bot yang disediakan oleh operator pelancongan.


Peranginan Popular di Pulau Perhentian Kecil


Susana Percutian Pulau Perhentian Kecil

Suasana percutian Pulau Perhentian Kecil yang sentiasa dikunjungi pelancong


Pulau Perhentian Kecil juga merupakan sebuah pulau peranginan menarik. Beberapa pantai yang cantik dan lokasi snorkeling terdapat di sini.

Kebanyakkan pengunjung lebih tertumpu di Perhentian Kecil kerana di sini terdapat banyak pilihan chalet atau resort.

Bahkan, di sini juga banyak penginapan bajet yang sesuai untuk ‘backpackers’.

Istimewa untuk anda yang bercadang ke pulau ini, ada beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan di sini. Memandangkan pantai dan air laut di sini sungguh bersih dan indah, aktiviti mandi-manda merupakan aktiviti yang tidak boleh dilepaskan.

Inilah masanya untuk anda mandi sepuas-puasnya. Sambil berendam dan berenang boleh mengintai anak-anak ikan yang berlari-lari di dalam air.

Jika ke tengah sedikit, bolehlah melihat ikan yang lebih besar dan karangan laut yang cantik.Tiada jalinan jalan raya melainkan hanya jalan kaki yang merentas hutan di pulau ini.

Jadi, untuk ke mana-mana lokasi, pengunjung boleh melalui jalan hutan atau menyewa bot dari operator pelancongan yang ada. Pelancong juga boleh menyewa bot untuk ke Pulau Perhentian Besar bagi melihat tempat-tempat menarik disana.


  • Lokasi: [Lihat Hotel] | [Lihat Peta] | Long Beach, Perhentian Island Kecil, Pulau Perhentian Kecil, 22300, Terengganu

Aktiviti Menarik di Pantai Panjang (Long Beach)


Pelancong bersantai di Pantai Panjang

Pantai memutih menjadi tarikan utama pelancong ke Pulau Perhentian


Terletak di Perhentian Kecil (Pulau kecil), Pantai Panjang dipandang tinggi sebagai titik pusat aktiviti pada siang hari dan pada waktu malam.

Ia adalah sebuah pantai yang panjang berbentuk bulan sabit dengan air yang jernih, tempat terbaik untuk snorkeling, berenang dan berjemur. Terdapat banyak tempat peranginan, dari harga yang mahal hingga yang murah serta tempat yang berdekatan dengan pesisir pantai.

Tempat ini dipanggil Pantai Panjang kerana pantainya yang panjang berbanding pantai yang lain yang ada di Pulau Perhentian.

Pantai Panjang mempunyai permukaan yang mendatar dan pasirnya yang halus dan putih, yang menjadikannya salah satu faktor tarikan kepada pelancong selain kemudahan sewaan bilik dengan kadar harian yang murah di kalangan chalet yang menjadikannya pilihan utama.

Kebanyakan rumah karang di sebelah kiri pantai merupakan tempat riadah snorkeling yang baik.

Kebanyakan bahagian pantai yang tidak mempunyai karang menjadikannya tempat terbaik untuk berenang. Ketika matahari sudah terbenam aktiviti malam akan penuh dengan acara, yang disediakan oleh Bubu Long Beach Resort iaitu tarian hula dan api di pub pantai itu.

Melawat Perkampungan Nelayan Perhentian


Melawat Perkampungan Nelayan Perhentian

Aktiviti penduduk mengutip sejenis siput di pantai


 Terletak di Pulau Perhentian Kecil, perkampungan nelayan yang dahulunya pernah dikenali sebagai Kampung Pasir Hantu menempatkan komuniti kecil penduduk asal di sekitar pulau tersebut.

Kemudahan seperti balai polis, balai bomba, sekolah, klinik desa dan perkhidmatan asasi lain turut disediakan di kawasan ini.

Bagi mereka yang ingin mendekati dan merasai pengalaman menjadi anak pulau bolehlah melawati lokasi ini.


  • Lokasi: [Lihat Peta] | VPWH+HX Pulau Perhentian Kecil, Besut, Terengganu

 Melihat Kincir Angin D’Lagoon


Melihat Kincir Angin Perhentian

Melihat Kincir Angin Perhentian


Untuk bergerak atau pergi dari satu lokasi ke satu lokasi berlainan dari Perhentian Kecil dan Besar anda memerlukan perkhidmatan teksi.

Di sini bot laju di panggil sebagai teksi air dan terdapat stesen-stesen teksi di sediakan oleh individu yang menyediakan perkhidmatan tersebut. Anda perlu mendapatkan perkhidmatan teksi air untuk pergi ke lokasi yang mempunyai kincir angin seperti di Eropah ini.

Ia merupakan stesen janakuasa hybrid pertama di Asia yang menjana bekalan elektrik bagu kegunaan penduduk di Pulau Perhentian. 

Setelah sampai anda perlu meniti satu demi  satu anak tangga untuk sampai ke puncak stesen janakuasa ini tetapi kepenatan tersebut hilang selepas melihat panorama indah Pulau Perhentian dari arah puncak bukit tersebut.


  • Lokasi: [Lihat Peta] | WPG9+WV Pulau Perhentian Kecil, Besut, Terengganu

Pantai Romantik di Pulau Perhentian


Pemandangan Pantai Romantik Di Pulau Perhentian

Jeti utama dengan pemandangan pantai yang mempersona


Salah satu pantai yang cantik di Pulau Perhentian yang dipanggil Pantai Romantik. Banyak bot berhenti di sini semasa dalam lawatan snorkeling, tetapi mereka melakukannya biasanya pada sebelah petang.

Jadi jika anda mengambil teksi air pada waktu pagi (anda boleh juga pergi ke sana berjalan kaki selepas memanjat batu yang ada di situ), anda mempunyai peluang yang baik untuk menghabiskan beberapa jam di sana tanpa sebarang gangguan daripada orang lain kerana kebiasaanya waktu pagi tidak lagi dipenuhi oleh orang ramai.

Pantai pasir putih di Pantai Romantik ini sangat menakjubkan, dan anda boleh menghabiskan beberapa jam di sana dengan hanya merenung ke laut yang cantik.


  • Lokasi:[Lihat Peta] | WP5X+VQ Pulau Perhentian Besar, Besut, Terengganu

Bersantai di Teluk Pauh Pantai Yang Indah


Teluk Pauh Pulau Perhentian

Menelusuri bebatu di Teluk Pauh | CC: Alfred Molon


Pantai ini terletak di barat laut Perhentian Besar (Pulau Besar). Terdapat dua pusat peranginan yang menghadap pantai ini, iaitu Perhentian Island Resort dan Coral View Island Resort.

Terdapat teksi air yang boleh didapati sekitar RM10 setiap satu untuk sampai di sini dari Pantai Panjang di Perhentian Kecil (Pulau Kecil).

Menyeberang saluran sempit yang memisahkan kedua pulau ini akan mengambil masa kira-kira 10 minit sebelum anda sampai ke Teluk Pauh.

Pantai ini sangat indah pemandangan yang indah. Apa yang anda boleh bayangkan adalah seperti melihat kolam renang semulajadi yang besar.

Berjalan dari Coral View Island Resort ke Perhentian Island Resort akan melewati papan kayu yang tinggi di sepanjang tebing-tebing berbatu, maka pemandangan yang hebat dapat dinikmati jika anda gunakan perjalanan singkat ini.

Sememangnya terdapat banyak pelancong di sini, ada yang berjemur ketika membaca novel kegemaran mereka sementara anak-anak bersenang-senang di dalam air biru yang bersih. Pantai di sini cukup panjang dan panjang untuk mencari ruang untuk anda sendiri.


  • Lokasi:[Lihat Peta] | WP3R+4G Pulau Perhentian Besar, Besut, Terengganu

 Melihat Habitat Penyu di Titik Penyu (Turtle Bay)


Melihat Habitat Penyu di Titik Penyu

Jika bertuah anda boleh menyaksikan sang penyu berenang dari dekat


Titik Penyu atau juga dikenali sebagai Turtle Bay terletak berhampiran Teluk Pauh. Di sini anda boleh melihat penyu dan hanya di sini penyu-penyu kurang ‘malu’.

Mengambil masa 10 minit dengan bot. Penyu memang akan sentiasa berlegar di sekitar kawasan ini kerana sumber makanannya berada di dasar laut di sini.

Hanya kawasan ini merupakan kawasan utama untuk aktiviti snorkeling melihat penyu. Kata jurupandu bot, tempat lain ada juga tetapi tempatnya agak jauh ke tengah laut.

Jadi tidak sesuai untuk aktiviti snorkelling dengan ombak yang kuat dan laut yang dalam.

Apabila bot mula berlabuh anda boleh berenang ke sana ke sini mengikut arahan juru pandu bot masing-masing yang menunjukkan lokasi penyu.

Pesan juru pandu bot, kalau penyu muncul di permukaan jangan sekali-kali pegang penyu, menurutnya hormat penyu itu kerana berani timbulkan diri, jadi jangan lah anda sentuh penyu itu cukuplah sekadar melihat sahaja.


  • Lokasi:[Lihat Peta] | WP9C+GQ Pulau Perhentian Kecil, Besut, Terengganu

Pulau Rawa Air Bersih Kristal


Pemandangan Pulau Rawa Terengganu

Pemandangan Pulau Rawa Terengganu | CC: TimoThyTye


Pulau Rawa (bukan yang di Johor) hanya boleh dilakukan aktiviti dengan snorkeling dan bot menyelam, perjalanan selama 30-minit dari Perhentian Besar (Pulau Besar) atau Perhentian Kecil (Pulau Kecil).

Tiada resort di sini, namun jernih air mungkin salah satu yang terbaik di Perhentian.

Walau bagaimanapun, pantai masih menarik aktiviti kerana kebanyakan perjalanan snorkeling akan termasuk pulau ini. Pantai sangat cantik.

Air yang bersih seperti kristal, lautan biru, dan pasir lembut adalah ciri yang menjadikan pantai ini sebagai salah satu yang terbaik di Pulau Perhentian.

Bagaimanapun, pantai agak kecil untuk menampung bot pelancong yang tiba.

Walau bagaimanapun, pantai itu jauh dari sesak kerana kebanyakan pelawat akan menghabiskan sebahagian besar snorkeling masa di perairan yang jelas di sekelilingnya. Pantai ini juga mempunyai beberapa snorkeling yang baik yang boleh dilakukan dengan berenang di sepanjang batu.


  • Lokasi:[Lihat Peta] | XM6J+QQ Pulau Perhentian Kecil, Besut, Terengganu

Teluk Dalam Pantai Peranginan Dan Batu Karang


Kejernihan Air di Teluk Dalam

Air yang jenis dan batuan dan batu karang yang cantik


Teluk Dalam terletak di selatan Pulau Perhentian Besar. Perjalanan dari jeti Kuala Besut akan mengambil masa kira-kira 30-45 minit.

Terdapat beberapa pusat peranginan yang menghubungkan teluk berpasir yang panjang ini seperti Perhentian Arwana, Samudra Beach Chalet, Fauna Bay Chalet, Flora Bay serta Everfresh Beach.

Anda akan merasakan pantai ini adalah pantai yang sangat panjang yang mungkin agak panjang daripada Long Beach (atau Pantai Pasir Panjang) di Pulau Perhentian Kecil.

Banyak tempat berpasir putih yang boleh anda pilih untuk mandi berjemur, tetapi ada bahagian di hujung timur pantai yang anda patut elak kerana batu karang yang tajam, semulajadi (batu karang mati) atau buatan manusia (Botol kaca dan plastik, dan sebagainya).

Anda juga harus berhati-hati, ketika air pasang yang ternyata ketara, mendedahkan kepala karang yang kosong dan singkapan batu.

Oleh kerana Teluk Dalam agak terpencil dan terdapat banyak ruang jadi sangat sesuai untuk menghabiskan masa dengan orang tersayang.

Pada sebelah petang dan tepat sebelum matahari terbenam, pantai ini akan meriah dengan kegiatan sukan seperti bola sepak, bola tampar dan bahkan berkayak.

Sesetengah snorkeling boleh dilakukan di bahagian timur pantai, tetapi tidak begitu menarik kecuali pemandangan karang keras, kerang gergasi serta anemone laut.

Melihat Pemandangan Dari Pulau Tokong Burung


Pulau Tokong Burung Yang Berbatu

Pulau Tokong Burung Yang Berbatu | CC: Min Mahzan


Pulau Tokong Burung (atau kadang-kadang dipanggil Pulau burung) ini boleh pergi dengan menaiki bot-bot.

Perjalanan akan mengambil masa kira-kira 40 minit dari Perhentian Besar (Pulau Besar) atau Perhentian Kecil (Pulau kecil). Pantai ini cukup cantik, tapi jika dibandingkan dengan pantai-pantai yang indah di Pulau Rawa atau Teluk Pauh anda fikir pantai di Pulau Rawa kecil, anda mungkin tidak suka pantai ini.

Sememangnya lebih kecil kerana pulau itu sendiri terdiri kebanyakannya mempunyai batu batu yang menjulang tinggi dan tidak banyak kawasan berpasir.

Untuk lebih mencabar, anda juga boleh memanjat batu untuk menikmati pemandangan pulau dan pantai.

Anda juga boleh melakukan beberapa aktiviti snorkeling di pulau ini terutama di sekitar batu-batu batu cetek yang sebahagiannya tenggelam di bawah air.

Semasa perjalanan snorkeling anda dapat melihat kwasan sekitar adalah sangat baik dan jenis karang serta kehidupan marin adalah luar biasa.

Tarikan Tokong Burung tidak di pantai tetapi apa yang terletak di bawahnya.

Menyelam Di Tokong Laut Yang Indah


menyelam di Tokong Laut

Hidupan dasar yang sangat cantik di Tokong Laut dan Pulau Perhentian


Tempat menyelam yang sangat popular di kedua-dua Perhentian ini yang terletak di barat laut kepulauan itu.

Malah, Tokong Laut adalah barisan struktur terumbu karang yang terakhir di bahagian utara dan barat di dalam kumpulan pulau.

Perjalanan bot dari Teluk Dalam akan mengambil masa kira-kira 30 minit dengan bot-bot selam yang cepat, yang melalui  pulau Susu Dara yang hebat.

Perjalanan bot dari Teluk Pauh atau Pantai Panjang akan mengambil masa yang sama. Kedalaman menyelam maksimum kira-kira 25 meter dengan jarak penglihatan yang kira-kira purata 10 meter, dan jumlah masa menyelam yang kurang 20 minit.

Tidak syak lagi, Tokong Laut adalah tempat menyelam paling popular di Perhentian.

Tidaklah mengejutkan untuk melihat 5-6 kapal menyelam semasa menyelam waktu pagi. Oleh kerana jarak dan kedalaman yang agak ketara, Tokong Laut sering dipaparkan sebagai destinasi menyelam pertama untuk hari itu.

Di atas air, hanya sebagian kecil dari gunung laut yang besar ini muncul di permukaan. Selebihnya ia akan ditemui di bawah air.

Mengintai beberapa meter di bawah permukaan adalah beberapa Barracudas biasa, meronda kawasan itu.

Anda juga boleh melihat anemonefish merah-girdled terlindung (Amphiprion rubrocinctus) yang dengan senang hati berenang ke arah mana-mana apabila penyelam mendekatinya.

Spesies ikan lain termasuk pelbagai anemonefish damselfish, anemonefish merah jambu (Amphiprion perideraion), angelfish biru-ringed (Pomacanthus annularis), dan lain-lain akan juga ditemui.  

Namun, yang palling menarik adalah beratus-ratus Snapper Kuning (Ocyurus chrysurus) yang mencipta pemandangan bawah air yang menakjubkan ketika mereka berenang dalam bentuk formasi.

Bagi batu karang, tapak menyelam pula penuh dengan kehalusan cahaya yang dipenuhi dengan peminat batu karang dengan pelbagai warna seperti putih, hijau dan biru. Terdapat banyak anemones laut pada kedalaman yang cetek.

Menyelami Keindahan Dasar Terumbu Tiga


Menyelam Di Terumbu Tiga

Emperor Angelfish boleh dijumpai di Terumbu Tiga


Terumbu Tiga (atau beberapa buku menyelam menggelarnya sebagai “Tiger Rocks”) terletak di sebelah timur Pulau Perhentian Besar.

Perjalanan bot dari Teluk Pauh atau Teluk Dalam akan mengambil masa kira-kira 15 minit. Secara umum, penglihatannya agak baik pada kira-kira 10-15 meter dengan arus ringan.

Kedalaman menyelam maksimum adalah hanya kira-kira 25 meter. Terumbu Tiga bererti “Three Reef” dalam bahasa Inggeris, atau sebaliknya koleksi 3 batu batu besar yang sedikit jurang keluar dari permukaan lautan.

Semasa menyelam anda mungkin dapat melihat spe melihat spesies ikan langka seperti Emperor Angelfish (imperator Pomacanthus) dan bumphead parrotfish (Bolbometopon muricatum).

Terumbu Tiga menjadi tuan rumah koleksi karang yang  mempunyai corak lembut dengan pelbagai bulu bintang berwarna.

Anda juga dapat melihat Sebuah taman besar daripada batu karang cambuk, pelbagai jenis cendawan cendawan dan kasar, anemone laut, karang dan lain-lain. Secara keseluruhan, anda akan menikmati waktu menyelam yang hebat dan santai.

Tempat Menarik Di Pulau Perhentian: Lata Air Berani


Lata Air Berani

Pemandangan Pantai Lata Air Berani | CC: Nurul


Lokasi ini ada cerita eksentriknya namun pelancong lebih gemarkan keunikan dan keindahan alam semulajadi berbanding kisah-kisah mistik yang berlaku suatu ketika dahulu.

Kolam kecil yang terletak di luar daripada kawasan pesisir pantai Pulau Perhentian Besar berhampiran dengan Teluk Dalam itu tidak pernah kering airnya dan menjadi tumpuan bermandi-manda memandangkan sumber mata air mengeluarkan saliran air yang sejuk dan mendamaikan.


  • Lokasi:[Lihat Peta] | VQR5+86 Pulau Perhentian Besar, Besut, Terengganu

Pakej-Pulau-Perhentian


Kembali Ke Atas
Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.

Hantar Mesej Perbualan

avatar
  Langgan  
Maklumkan saya
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.
Scuba In Malaysia
Tips & Promosi Melancong Setiap Minggu
Terus ke email anda & lebih 15 ribu langganan ketika ini
Maklumat anda tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga
Discover Paris
We never share this data with 3rd parties.
2018 (C) All rights reserved.
Panduan Percutian
Dapatkan langganan tips dan panduan pakej percutian terus ke Email atau Messenger anda. Caranya? Pilih salah satu dibawah.
2019 (C) All rights reserved.